Centrul de Transfuzie Cluj este în CRIZĂ de sânge. Aceștia fac apel către toți cetățenii Clujului, îndemnându-i să doneze în număr cât mai mare.

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj este din nou în criză de sânge. Cei de la Centru au transmis pe rețelele de socializare că au nevoie urgentă de sânge, îndemnând clujenii la a dona cât mai mult.

„Apel către toți cetățenii Clujului”

„Avem nevoie de toate grupele de sânge. Este un deficit major mai ales pe grupele negative, respectiv 0-, A-, B-, AB-. Facem un apel către toți cetățenii Clujului: numărul celor care se prezintă să doneze la centru e scăzut, iar cererea venită din partea clinicilor și spitalelor din regiune e mare și stocurile noastre nu reușesc să facă față. Bolnavii au nevoie permanentă de sânge.

Vă așteptăm la noi la centrul de donare din Cluj-Napoca, pe Strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, de luni până vineri între orele 7:30 – 13:30 (11-11:30 pauza de dezinfectare a suprafețelor).” au scris cei de la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj.

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj va avea program special cu ocazia Sărbătorii de Paște, asta însemnând că în zilele de vineri, 30 aprilie 2021 și luni, 3 mai 2021, centrul va fi ÎNCHIS.

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a putea dona sânge?

Oricine poate dona sânge, dar cu îndeplinirea anumitor condiţii: donatorii trebuie să aibă la ei actul de identitate; să mănânce dimineață un mic dejun ușor, fără grăsimi; vârsta cuprinsă între 18-60 ani; stare generală de sănătate bună; greutate corespunzătoare: femei > 55kg, bărbați > 60kg; să nu fi avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase; să nu fie alergic; să nu fie răcit; să nu fie sub tratament medicamentos; să nu aibă tensiune arterială > 180/100 mmHg; să nu fie în perioada menstruației; să nu fie sub tratament anticoncepțional; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale sau dentare; să fie odihnit; să nu fie după tură de noapte la serviciu; să nu fi consumat alcool în ultimele 72 ore; să nu fi mâncat grăsimi în ultimele 24 ore; să nu fie în pensie de boală (indiferent de diagnostic); să nu te fi vaccinat în ultimele 2 săptămâni; să nu-și fi făcut tatuaje în ultimele 6 luni.

Facilităţile donatorului de sânge: primeşte 7 bonuri de masă cu care va putea face cumpărături în orice magazin care acceptă bonuri de masă. Următoarele analize de sânge sunt gratuite: Hepatită B şi C, HIV (SIDA), sifilis, leucemie, hemoglobină şi primeşte o adeverinţă pentru reducere de 50% pentru transportul în comun (RATUC) pentru 1 lună şi o zi liberă.

Potrivit datelor, doar 2% din populația României donează sânge, deși este estimat că aproximativ 60% din populația țării va avea nevoie, la un moment dat, de minim o transfuzie de sânge. coral