Un cerb de 200 kg a fost omorât de un urs care a intrat în incinta unui complex de vânătoare, aflat aproape de județul Cluj. Autoritățile refuză evaluarea pagubelor.

 

Totul s-a întâmplat miercuri, în interiorul unui complex de vânătoare din Sărățel, județul Bistrița. 

Un urs a intrat în complex după ce a săpat pe dub gardul electric. Ulterior, animalul a omorât un cerb de 200 kg. 

Autoritățile refuză evaluarea pagubelor

După ce ursul a intrat în complexul de vânătoare și a omorât un cerb, administratorii au cerut autorităților să constituie o comisie care să evalueze paguba.  Totuși, autoritățile au refuzat să facă acest lucru, lăsându-i pe administratori „cu ochii-n soare”.

„L-a surprins, din câte îmi dau seama, că a venit pe drum, ușor, cerbul mânca frunze. S-au văzut urmele. L-a prins, l-a sfâșiat pe spate, până l-a omorât a durat o oră. A fost obosit și nu a mâncat mai nimic din el", a spus administratorul complexului pentru timponline.ro.

 

El a spus și că cerbul omorât de urs l-a costat 14.000 de lei, când l-a cumpărat de la o altă fermă. Având în vedere că cerbul era „proprietate privată”, iar ursul „proprietatea statului”, administratorii au cerut acea evaluare.

Refuzul autorităților a fost motivat de faptul că doar proprietarii de animale domestice și de culturi distruse pot fi desbăgubiți.

Comisarul șef al Gărzii Forestiere Cluj a declarat pentru sursa menționată că nu există temei legat pentru o verificare: 

„Nu există un temei legal să facă o verificare pentru animalele sălbatice ținute într-un complex şi doar într-o instanță vor putea obține o despăgubire.” coral