Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, împreună cu Centrul pentru Cercetări aplicate de Mediu și Laboratorul de Încercări Radon „ Constantin Cosma” (LiRaCC) din cadrul UBB, organizează dezbaterea „Controlul radonului în clădiri cu acces public și cu locuri de muncă din România în contextul legislativ actual”.

Evenimentul este organizat în 7 noiembrie, declarată Ziua europeană a Radonului și pune accentul pe problema radonului în contextul normativelor europene şi naţionale de securitate privind expunerea populaţiei la radon. 

Directiva CE 2013/59 EURATOM de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecţia împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiaţiile ionizante, prevede obligativitatea de a măsura şi remedia concentraţia de radon din clădiri, atât rezidenţiale, cât şi de interes public/privat.

Actele normative de transpunere a acestei directive în legislația națională, HG 526/25.07.2018 pentru aprobarea Planului Naţional de Acţiune la Radon (PNAR) și Ordinul preşedintelui CNCAN nr. 185/22.07.2019 privind Metodologia pentru determinarea concentraţiei de radon în aerul din interiorul clădirilor şi de la locurile de muncă, impun ca obligativitate, într-un termen foarte scurt, realizarea măsurătorilor de determinare a concentraţiei de radon în aerul din interiorul tuturor clădirilor cu acces public şi cu locuri de muncă de pe teritoriul României.

Evenimentul se va desfășura joi, 7 noiembrie 2019, de la ora 11.00, la sediul FȘIM (str. Fântânele nr. 30, Cluj-Napoca, sala E.0.1 – ISUMADECIP) și se doreşte a fi un dialog între reprezentanți ai autorităților centrale şi locale, mediului academic, industriei construcțiilor civile, mediului de afaceri și public.

coral