News Flash:

Cercetătorii vor să vadă dacă la Cluj vin specii de țanțari periculoși, cu avionul: ”uneori, bagajele transportate în aeronave pot adăposti țanțari invazivi”

13 August 2020
1106 Vizualizari | 0 Comentarii
tantari

Cercetătorii din Cluj derulează un proiect în premieră națională ca să vadă dacă pe aeroportul din localitate, în mod obișnuit al doilea cel mai tranzitat din țară, sunt aduși accidental țânțari invazivi.

Proiectul constă în amplasarea unor capcane verificate săptămânal iar echipa de cercetători vrea să vadă dacă la Cluj sunt aduși pe calea aerului specii de țânțari invazivi purtători de viruși periculoși ca Dengue sau Zika. Deocamdată veștile sunt bune, nu au găsit așa ceva.

Proiectul este derulat de Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca și este coordonat de cercetătorii Andrei Mihalca și Cintia Horvath. ”În Europa creșterea comerțului și a transportului de mărfuri și mișcarea crescută a oamenilor a facilitat dramatic importul speciilor invazive de țânțari, cât și a agenților patogeni transmiși de aceștia. În special comerțul cu anvelope uzate și plante decorative a contribuit major la introducerea tânțarului tigru asiatic în Europa. Un alt vector major de introducere a țânțarilor sunt aeronavele, care pot aduce involuntar și nedoriții țânțari invazivi. Uneori, bagajele transportate în aeronave pot adăposti țânțari invazivi care provin dintr-o zonă endemică din străinătate și care pot fi infectați cu patogeni exotici, precum virusurile Chikungunya, Dengue sau Zika. În România s-au semnalat țânțari invazivi în câteva zone, cum ar fi București, Constanța, Timișoara, Arad, Oradea, dar țânțarii pot ajunge și din Italia sau Grecia, precum și multe alte zone. Proiectul este o premieră națională”, a explicat Horvath.

Programul a demarat deja, iar până în prezent nu au fost depistați țânțari invazivi în incinta aeroportului, însă trebuie ținut cont și de faptul că numărul curselor aeriene și al pasagerilor este mult sub valoarea obișnuită, aspect cauzat de pandemia de coronavirus. ””Supravegherea constă în plasarea unor capcane în incinta aeroportului și verificarea lor săptămânală. Folosim două tipuri de capcane. Un tip pentru țânțari adulți (foto mai jos-n.red.) și un tip pentru ouă. După recoltarea țânțarilor din capcane, urmează munca de laborator, cu identificarea lor la nivel de specie. Recent, colectivul nostru a publicat un articol despre răspândirea tuturor speciilor de țânțari din România. Continuăm astfel cercetările noastre în domeniul vectorilor și bolilor transmise de vectori. Colectivul nostru derulează astfel de studii de 10-12 ani, sunt studii efectuate în numeroase zone din lume, cu accent pe zonele tropicale cum ar fi Kenya, Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană, Liberia, Uganda, Algeria, dar și România”, completează și Mihalca.

Proiectul va dura tot anul și e posibil să fie extins și pentru 2021.

În România există 60 de specii de țânțari, însă doar câteva dintre aceste specii reprezintă vectori ai unor agenți patogeni care pot provoca boli la om. Cea mai comună specie de țânțar în România este Culex pipiens care se hrănește cu sângele păsărilor și este implicat în transmiterea virusului West Nile. Sunt insecte adaptabile iar unele specii se pot dezvolta cu ușurință în orice habitat.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1060 (s) | 22 queries | Mysql time :0.057121 (s)