Certificatul verde duce mallurile în sapă de lemn. Prima săptâmână în care doar vaccinați și cei care au trecut prin boală au putut face cumpărărturi a fost un dezastru petnru comercianți. Vânzările au scăzut chiar și cu 70%. Patronii magazinelor spun că în acest ritmul vor fi nevoiți să pună lacătul pe ușă.

„Este deschis zilnic, de luni până duminică, de la 9 la 21.”

La prima vedere, acest centru comercial din București pare a fi închis. Ne readuce la realitate doar mesajul din difuzoare, iar din când în când mai zărim câte un client rătăcit intrând în magazine.

„Zici că e închis mall-ul! Așa arată! Nu e nimeni la ora.. Cât e? 13.”

Imaginea mallurilor pustii a făcut ocolul rețelelor de socializare.

Citeste si: Te vaccinezi, primești acces gratuit la concert. Este campanie de susţinere a vaccinării derulată de Filarmonica din Ploieşti

„Este ora două. Până acum am avut doar doi clienți”

În lipsa clienților, angajații își fac de lucru prin magazine. Unii aranjează marfa, în timp ce alții se uită pe laptop sau telefon.

„Este ora două. Până acum am avut doar doi clienți.”

Dacă într-o zi normală, un magazin emitea 120 de bonuri, acum nu mai ajunge nici la jumătate.

Citeste si: VIDEO| Supermarketurile care adăpostesc și magazine cu haine au găsit o metodă prin care pot fenta legea! Intrare specială pentru clienții nevaccinați

De când au intrat în vigoare restricțiile, magazinele sunt mai mult goale. Patronii spun că vânzările s-au înjumătățit, iar ca să mai atragă clienți aceștia oferă reduceri de până la 40%.

Reduceri care în mod normal începeau abia la finalul lunii noiembrie.

Numărul clienților, direct proporțional cu rata vaccinării

Numărul clienților este acum direct proporțional cu rata vaccinării, spun patronii. Potrivit datelor oficiale, doar 3 din 10 români sunt vaccinați, același procent care are voie acum să meargă la cumpărături.

„Avem și zone în Moldova sau sudul țării unde rata de vaccinare este foarte mică. Acolo scăderea de trafic este de 70% .”, a spus Adrian Cazu, directorul unui magazin de încălțăminte din București, pentru Știrile Kanal D. 

Citeste si: Octavian Jurma este de acord cu propunerea lui Alexandru Rafila pentru instituirea carantinei la nivel național: "Ne-ar fi ajutat maxim"

Anul trecut a adus centrelor comerciale pierderi de aproape 30% din cifra de afaceri. Iar dacă vorbim despre profit, mall-urile din Capitală au înregistrat scăderi și de 400%. coral