News Flash:

Chestorul de poliție (r) Toma Rus, iertat din nou de procurori

14 Iulie 2020
2164 Vizualizari | 0 Comentarii
Screen Shot 2020 07 14 at 10 47 21

În august 2019, Toma Rus, fostul șef al BCCO Cluj, s-a ales cu o plângere penală, după ce Justin Gafiuc, jurnalist la Gazeta Sporturilor, a fost bruscat și dat afară cu forța de stewarzi după meciul CFR-Celtic. A fost deschis un dosar penal în rem pentru purtare abuzivă, iar după aproximativ un an de la incidentul catalogat ca fiind un ”scenariu de junglă”, procurorul a dispus renunțarea la urmărirea penală, cu toate că a fost reținută culpa lui Toma Rus.

”Scenariul de junglă”, povestit de jurnalist

În 7 august 2019, imediat după meciul CFR-Celtic, jurnalistul Justin Gafiuc a trăit un episod pe care nu-l mai credea posibil în anul de grație 2019, așa cum acesta povestea.

”În timp ce mă aflam în fața intrării către sala conferinței de presă și așteptam sosirea antrenorilor, corespondam pe telefon pentru culegerea câtorva informații despre starea unui suporter scoțian, care se prăbușise înainte de partidă și fusese preluat de echipajul de pe ambulanță. Butonam pe telefon, moment în care m-am trezit lângă mine cu Toma Rus, șeful Securității de la clubul ardelean.

Cu o atitudine provocatoare, mi-a cerut pe un ton ridicat să părăsesc imediat zona și să mă refugiez în sala conferinței, fiindcă în fața clădirii, la scări, nu e permis accesul media. O enormitate, căci acolo, chiar la intrarea în clădire, jurnaliștii îi așteaptă deseori pe actorii de pe gazon pentru declarații la zona mixtă. I-am solicitat cu respect lui Rus să-mi motiveze interdicția apărută brusc, iar în locul unui răspuns civilizat a dat drumul unor reacții de peșteră.

M-a apucat cu forță de brațe, a început să mă bruscheze cu agresivitate, să mă împingă și să-mi adreseze înjurături imposibil de reprodus. Instant, le-a făcut semn câtorva stewarzi să intervină și să mă evacueze din stadion! Oamenii s-au conformat, patru indivizi cu veste galbene m-au imobilizat și au început să mă târască efectiv spre poarta arenei, în timp ce strigam să mă elibereze. În meleul format, mi-au altoit și vreo doi pumni pe dedesubt, mi-au rupt cămașa, totul desfășurându-se sub privirile și coordonarea lui Toma Rus și a adjunctului său, un tip cu părul scurt, alb.

Adjunctul e același tip care, înainte de partidă, încercase să mă blocheze să filmez intervenția cadrelor medicale de pe ambulanță la adresa unui suporter scoțian, care se prăbușise în tribuna oaspeților și era plin de sânge pe față. «Nu scrie nicăieri, așa vreau eu să interzic!», s-a exprimat individul la acel moment, pentru a încheia cu o amenințare, «N-o să mai calci tu pe aici!», enervat că am reușit, totuși, să captez pe video și pe foto cazul respectiv. Nu l-am luat atunci în seamă, dar probabil omul va fi contribuit după joc la scenariul de junglă pus în practică în curtea oficială de la CFR Cluj!

După ce am fost eliberat de stewarzi, Jandarmeria, care asistase absolut impasibilă la incident, l-a legitimat pe Toma Rus doar la intervenția mea expresă, refuzând într-un mod incredibil să-i identifice însă pe ceilalți agresori! Un băiat de la jandarmi a filmat întregul dialog, normal ar fi să fi înregistrat evenimentul integral. Directorul de scouting al lui CFR, Marius Bilașco, a apărut și el într-un târziu la fața locului, s-a uitat, dar n-a scos un cuvânt pentru aplanarea și lămurirea situației.

Am explicat într-un final că doresc să ajung la conferința de presă, dar Toma Rus a dat mai departe dispoziție să fiu scos complet din stadion, fiindcă mi s-a ridicat acreditarea pe loc! M-am conformat pentru a nu escalada situația, ajunsă oricum într-un punct inimaginabil. Înainte însă de a pleca, Rus a avut grijă să mă atenționeze că «n-o să mai calci niciodată prin Cluj» și a mai dat drumul la încă un set de înjurături birjărești”, relatează reporterului Justin Gafiuc, potrivit gsp.ro.

Pe de altă parte, la acel moment, Toma Rus declara că de fapt, el a fost înjurat și chiar lovit de jurnalistul Justin Gafiuc, căruia doar i-a spus să se întoarcă la locul destinat presei.

Imediat după incident, Justin Gafiuc a făcut o plângere penală la Poliția Municipiului Cluj, iar ulterior a fost deschis penal in rem pentru infracțiunea de purtare abuzivă. Dosarul a fost instrumentat de polițiști de la Investigații Criminale, sub conducerea unui procuror de la Parchet.

Procurorul consideră că scuzele spală abuzurile

A trecut aproape un an de la incident, iar pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca se află dosarul al cărui obiect este ”confirmare renunțare la urmărire penală”. Practic, procurorul a renunțat la urmărirea penală împotriva lui Toma Rus, iar ordonanța a fost trimisă spre confirmare către judecător.

Cu toate că a fost reținută culpa lui Toma Rus, procurorul Mirel Toader de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus renunțarea la urmărirea penală, considerând că nu este un pericol social și nu se impune trimiterea în judecată a fostului șef al BCCO Cluj. Procurorul consideră că niște scuze publice sunt suficiente, fără să se gândească că prin această soluție încurajează astfel de practici abuzive.

Gafiuc nu renunță!

Jurnalistul Justin Gafiuc spune că nu va renunța la demersul inițiat, indiferent care va fi verdictul și este convins că instanța nu va valida ”o asemenea soluție rușinoasă din partea parchetului”.

”Pentru mine, acest individ are potențial infracțional și este predispus oricând la încălcarea legii! Este anormal ca un individ cu un asemenea trecut la limita legii și dincolo de ea să fie mângâiat pe cap într-o asemenea speță în care i se recunoaște culpa.

În motivarea soluției de renunțare la urmărirea penală, domnul Mirel Toader, confirmat și de prim-procurorul Pavel Fadei, își justifică decizia invocând inclusiv statutul social al lui Toma Rus. Acest individ a avut nenumărate dosare în care a fost cercetat pentru ”n” acuzații. Sigur, în niciuna dintre ele nu a fost trimis în judecată, iar din cauza aceasta este considerat nevinovat, dar nu trebuie să trecem cu vederea că este în mod frecvent client al parchetelor. Mai mult decât atât, a fost dovedit că și-a plagiat lucrarea de doctorat, lucru pentru care ani de zile a obținut beneficii în mod fals și nejustificat. Acest furt de natură didactică nu a fost luat în considerare de către domnul Mirel Toader în evaluarea profilului social. În aceste condiții, cum poate fi considerat Toma Rus un personaj lipsit de pericol social?

Mi se pare anormal ca acestui individ să i se cauționeze toate aceste comportamente antisociale încurajându-l la astfel de ieșiri în decor.

Mai mult decât atât, am fost recent la un meci al CFR Cluj la care în prezența unui alt coleg ziarist, Toma Rus m-a rugat să schimbăm câteva vorbe, m-a anunțat că vrea să-și ceară scuze. De altfel, e singura sancțiune pe care procurorii i-au impus-o. Eu în acest moment nu-i accept niciun fel de scuze sub nicio formă și sub nicio cale și i-am comunicat că voi aștepta ca justiția să se pronunțe pe toate fronturile.

Sunt convins că instanța nu are cum să valideze o asemenea soluție rușinoasă din partea Parchetului, care nu face decât să ducă în întuneric actul de justiție”, a declarat Justin Gafiuc.

N.R.: Ne întrebăm – poate retoric – dacă tratamentul ar fi fost reciproc în cazul în care jurnalistul ar fi fost cel pus sub acuzare? ”Summum jus, summa injuria”, arată Gazeta de Cluj.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1250 (s) | 33 queries | Mysql time :0.071482 (s)