News Flash:

Chiliman si Moisescu vor schimbarea Statutului PNL

18 Februarie 2013
1220 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9262 RON (-0.0004)
USD: 4.0800 RON (-0.0081)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Andrei Chiliman
• Printre amendamente se afla si propunerea ca desemnarea candidatului PNL la Presedintia României sa se realizeze prin votul tuturor membrilor partidului, iar modalitatea de desfasurare a scrutinului intern si calendarul acestuia sa fie stabilite de catre Delegatia Permanenta a partidului

Liberalii Andrei Chiliman si Vlad Moisescu propun spre dezbatere Congresului PNL, convocat pentru 22-23 februarie, zece amendamente la Statutul partidului care vizeaza eliminarea principiului centralismului democratic în organizarea si functionarea Partidului National Liberal, dar si a subordonarii totale a acestuia fata de 'interesele si obiectivul politic al unei singure persoane'.
Cei doi liberali propun ca alegerea membrilor Biroului Politic Central sa se realizeze prin vot uninominal, în ordinea descrescatoare a numarului de voturi obtinute în Congresul PNL, iar alegerea secretarului general al partidului sa fie facuta de Congres.
Un alt amendament prevede limitarea numarului de mandate consecutive de presedinte al partidului la cel mult doua, în acord cu prevederile Constitutiei Romaniei referitoare la mandatul presedintelui tarii.
Printre amendamente se afla si propunerea ca desemnarea candidatului PNL la Presedintia României sa se realizeze prin votul tuturor membrilor partidului, iar modalitatea de desfasurare a scrutinului intern si calendarul acestuia sa fie stabilite de catre Delegatia Permanenta a partidului.
Totodata cei doi recomanda eliminarea controlului exercitat de presedintele partidului asupra componentei organizatorice a partidului prin trasferul catre Delegatia Permanenta a PNL a atributiilor de numire a Comisiei Permanente pentru Statut si Regulamente, a trezorierului partidului, precum si de elaborare a regulamentului de organizare si functionare a Secretariatului General, dar si 'eliminarea abuzului de putere exercitat de organismele de conducere centrala împotriva organizatiilor teritoriale, prin stipularea unei singure situatii în care o conducere de filiala poate fi demisa prin votul Consiliului National Executiv: numai în cazul în care filiala teritoriala respectiva a obtinut la alegeri un rezultat cu cel putin 5 procente sub media nationala'.
Chiliman si Moisescu mai propun transferul integral al atributiilor de desemnare a candidatilor PNL la alegerile locale catre structurile teritoriale ale partidului.
Se mai propune, totodata, si introducerea criteriului de integritate pentru membrii de partid aspiranti la o demnitate ministeriala.
”Membrii PNL care sunt trimisi în judecata pentru savârsirea unor fapte de natura penala, nu pot fi desemnati pentru a ocupa functii publice ca aceea de ministru, secretar de stat sau asimilate acestora”, arata unul dintre amendamente.
Cei doi sustin „statuarea expresa a independentei Curtii de Onoare si Arbitraj (COA) fata de orice organism de conducere politica a PNL, accesul liber la justitia interna pentru oricare membru de partid” si instituirea sanctiunii pierderii de drept a functiei de conducere detinuta în interiorul partidului de catre un membru gasit responsabil, prin decizia COA, de orice încalcare a Statutului PNL.
Chiliman a afirmat ca cele zece propuneri de modificare a Statutului PNL au fost transmise Comisiei de specialitate si a adaugat ca termenul limita de depunere a amendamentelor este 18 februarie.
”Congresul PNL nu este si nu trebuie sa fie o adunare care voteaza orbeste în favoarea intereselor unei singure persoane. Trebuie sa fie o întrunire în care se reafirma valori, principii liberale. Saptamâna viitoare, delegatii la Congres vor avea de facut o alegere cruciala - între a continua si dezvolta proiectul PNL pentru societatea româneasca, cealalta varianta este subordonarea totala a partidului fata de interesele si obiectivul politic al unei singure persoane. (...) Pentru a ne îndeplini obiectivul de crestere a PNL, viitorul Statut va trebui sa cuprinda exigente ale electoratului de centru-dreapta: desemnarea candidatului la presedintia României prin votul tuturor membrilor, precum si impunerea criteriilor de integritate pentru candidatura pentru o demnitate ministeriala.”, a spus Chiliman în timpul conferintei de presa.
Vlad Moisescu a explicat, la rândul sau, ca modificarile propuse Statutului vin sa “corecteze” o situatie aparuta în 2010 când s-a mers pe “centralismul democratic”.
“Am facut o mare greseala. Am abdicat atunci de la principiile liberale. Tot Statutul, care a fost adoptat strict cu titlul temporar, a fost concentrat pe puterea presedintelui, acest principiu fiind contra valorilor liberale", a sustinut acesta.

Congres pe 22 februarie

Întrebat, în timpul conferintei, daca prin adoptarea prevederii privind limitarea numarului de mandate consecutive pentru functia de presedinte al PNL la cel mult doua, Crin Antonescu ar putea fi împiedicat sa îsi depuna o noua candidatura, Andrei Chiliman a replicat ca, în România, legile actioneaza pentru viitor, nu retroactiv.
”Orice lege actioneaza pe viitor. De acum încolo, nu retroactiv. Nu se refera la o persoana, este vorba de principiu. (...) Propunerile nu sunt facute pentru un candidat, ci pentru PNL si pentru viitorul partidului. Indiferent cine este candidatul pentru sefia partidului, având un Statut care dezvolta democratia, partidul nu are decât de câstigat. Nu conteaza persoana”, a sustinut acesta.
Întrebat daca va vota în favoarea candidaturii lui Crin Antonescu în situatia în care acesta îsi va asuma amendamentele propuse, Chiliman a raspuns ca nu se cunosc candidatii la Congres si nici cum va arata Statutul aprobat de forul superior al partidului.
Nu în ultimul rând, Chiliman a tinut sa sublinieze ca neadoptarea amendamentelor propuse în cadrul Congresului nu va duce la o ruptura în interiorul partidului.
”Nu s-a pus niciodata în discutie asa ceva. Suntem membri ai PNL de peste 20 de ani, amândoi si încercam sa aducem PNL ceea ce îi lipseste în momentul de fata. Nu s-a pus problema ruperii noastre de PNL”, a punctat acesta.
Partidul National Liberal va avea Congres extraordinar pe 22 februarie, la Bucuresti.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, pe 21 ianuarie, ca pe ordinea de zi a acestui congres extraordinar se afla raportul de activitate a structurilor de conducere ale partidului si dezbaterea asupra unui nou proiect de statut. Tot pe ordinea zi a Congresului extraordinar va figura, potrivit lui Antonescu, convocarea unui Congres ordinar pe 23 februarie pentru discutarea si adoptarea unui program si pentru alegerea unei noi conduceri a liberalilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

andrei chiliman vlad moisescu amendamente statutul partidului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2743 (s) | 33 queries | Mysql time :0.021027 (s)