News Flash:

Chipul Maicii Domnului în icoane vechi și noi

13 August 2020
1104 Vizualizari | 0 Comentarii
117886661 3184098188370441 2566566119477361560 n

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vernisează vineri, 14 august 2020, la ora 15.00, expoziția „Chipul Maicii Domnului în icoane vechi și noi”.

La eveniment pot participa maxim 20 de persoane. Pentru înscrieri, cei interesați sunt rugați să acceseze următorul link:

https://docs.google.com/forms/d/1dyVEwyKIsIP9N22GPFxfGuliDIBNqGcpIG_r9oy2uF0/viewform?fbclid=IwAR1cRbpAzLT-Y2AgqTtDH1RVLvmjQEApTf3AhteUXoSLdqW81-uBqJkDQss&edit_requested=true.

Vernisajul va fi transmis și live, pe contul de Facebook al muzeului:

https://www.facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei

.

Expoziția va fi deschisă în perioada 14 august – 20 septembrie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, ultima intrare ora 17.00.

***

Pentru că suntem în postul Adormirii Maicii Domnului, această expoziție se dorește a fi un omagiu închinat Sfintei Fecioare Maria. Expoziția reunește peste 40 de lucrări cu tematică mariologică, atât icoane vechi din secolele XVIII-XIX-XX, realizate de pictori țărani, cât și icoane contemporane, pictate de copiii care au participat în tabără anuală organizată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, dar și de artiști consacrați.

Expoziția cuprinde tipologii vizuale ale Fecioarei Maria (precum Maica Domnului Hodighitria - Cea care arată Calea, Maica Domnului Platytera - Orantă, Maica Domnului a Semnului, Maica Domnului Eleusa –Tandrețea Maternă, Maica Domnului Galaktotrofousa- Hrănitoare de Prunc, Maica Domnului Împărătiță, Maica Domnului Îndurerată), dar și reprezentări care ilustrează evenimente din viața Sa (Nașterea Maicii Domnului, Intrarea în biserică, Nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos, Soborul Maicii Domnului, Buna Vestire, Adormirea Maicii Domnului). De asemenea, vor fi expuse și câteva icoane cu scenele Judecății de apoi, a Răstignirii, Pogorârii de pe Cruce, Deisis și Masa Raiului care includ și prezența Maicii Domnului.

Din colecția Muzeului Etnografic vor fi expuse icoane pe lemn și pe sticlă, aparținând diferitelor centre de pictură din Transilvania. Icoanele pe lemn expuse sunt cea a Bunei Vestiri, atribuită lui Grigore Ranite, pictată la mijlocul sec al XVIII –lea și Maica Domnului Hodighitria, înconjurată de Prooroci datată 1772, semnată Filip Zugrav.

Deoarece pictura pe sticlă reprezintă unul din cele mai vechi și mai originale meșteșuguri tradiționale românești, cu o vechime de peste 200 de ani, o atenție deosebită va fi acordată icoanelor transilvănene pe sticlă, care redau imaginea Maicii Domnului. Vor fi expuse icoane de Nicula, caracterizate prin compoziția simplificată la extrem, desenul simplu, dar sugestiv, ductul fluent, culorile vii, suprafețele plate. Despre Nicula, de reținut este faptul că a fost primul centru de pictură pe sticlă din spațiul românesc, cel mai longeviv și care totodată a influențat toate centrele ulterioare de iconari din Transilvania.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, mulți iconari părăsesc „satul de pictori” Nicula și se stabilesc în alte regiuni ale Transilvaniei. Mulți, atrași de zona Brașovului, se stabilesc în cartierul românesc Șcheii. Aici au trebuit să se adapteze cerințelor unor oameni bogați, care aveau case mai mari și își doreau și icoane mari și bogat decorate. Țăranii pictori s-au grupat în mici ateliere, pentru a face icoane în serie, cu desen schematic și colorit violent.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, în Țara Oltului se naște o adevărată școală cu o puternică personalitate și un stil inconfundabil, marcată de personalitățile pictorilor Savu Moga, care se remarcă prin eleganța desenului și distincția culorii. Un alt reprezentant de marca este Matei Țâmforea, ale cărui icoane sunt adevărate ,,narații vizuale” rod al imaginației bogate.

Din cadrul celor 2 mari centre importante de pe Valea Sebeșului - Laz și Lancrăm – vor fi expuse icoana Adormirii Maicii Domnului, semnată de Pavel Zamfir, datată 1900 și icoane pictate de membrii familiei Poienaru, care a furnizat în 200 de ani, artei religioase românești, un număr de 10 iconari. Icoanele sunt semnate de Maria Poienaru și Florin Poienaru.

Vor fi expuse și icoane din Mărginime și Maierii Alba-Iuliei.

Expun: Muntean Marcel, Emilian Nicula, Cristina și Andrei Răileanu, Maria Corina Negreanu, Cornelia Giurgiuman, Niculina Albu, Veronica Țața, Marius Hagău, Suzana Nicoleta Ilie, Mioara Sîntiuan, Florin Poienaru, Teodora Roșca, Cristian Micu, Roxana Chidean, Maria Tonca, Iuliana Văleanu, Karina Herinean.

Și copiii: Irina Săcui, Ralf Stoica, Simina și Filip Toader, Andrada Tomoiagă, Ecaterina și Ștefan Răileanu.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1647 (s) | 33 queries | Mysql time :0.062709 (s)