Viețile pacienților cu coronavirus care sunt în stare critică depind de tratamentul cu plasmă. Din păcate, foarte puține persoane vindecate de boală doneză.

Medicii semnalează faptul că mulţi dintre cei care s-au vindecat de acest virus şi s-au imunizat au o reţinere în a dona plasmă, ceea ce face ca mulţi pacienţi aflaţi într-o stare avansată a bolii să nu poată fi trataţi corespunzător.

Directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, Adriana Sime, spune că numărul donatorilor de plasmă convalescentă este extrem de mic şi la nivelul judeţului Cluj:

„Numărul donatorilor de plasmă convalescentă Covid în Centrul Regional de Transfuzie Cluj este destul de redus. Noi obţinem această plasmă dintr-o donare de sânge standard pe care o procesăm. De la începutul pandemiei şi până acum au donat aproximativ 20 de persoane”, a declarat Adriana Sime, citată de Radio Cluj.

Medicii clujeni fac apel la toţi cei care au trecut prin infecţia cu SARS-COV-2 să doneze plasmă, ajuntându-i astfel şi pe alţii să se vindece.

Până în prezent, 636 de clujeni au fost declarați vindecați de coronavirus și externați din spitalele dedicate.

coral