News Flash:

Cina cea de Taina in actualitate: episcopul Florentin le-a spalat picioarele la 12 preoti

3 Mai 2013
1150 Vizualizari | 0 Comentarii
Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihalmeanu, le-a spalat astazi picioarele la 12 preoti, dupa cum Iisus a facut cu ucenicii sai, in cadrul slujbei oficiata la catedrala "Schimbarea la fata" in Joia Mare.

In timp ce un diacon a citit pasajul din Evanghelie in care la Cina cea de Taina Iisus s-a incins cu un stergar si a spalat picioarele celor 12 apostoli episcopul greco-catolic s-a incins si el cu un prosop si turnand apa dintr-un ulcior a spalat rand pe rind picioarele celor 12 preoti, sarutandu-le.

La final, a fost redat chiar si momentul cand Petru refuza initial spalarea picioarelor insa Iisus ii explica semnificatia gestului dupa care apostolul accepta cu inflacarare gestul, dialogul fiind purtat acum de episcop si de unui din preoti.

Episcopul Florentin a precizat la finalul slujbei ca gestul spalarii picioarelor este unul de semerenie dar totodata de caritate, pe care sunt chemati crestinii sa o manifeste unii fata de altii.

Intaistatatorul Eparhiei greco-catolice a mai subliniat ca Joia Mare actualizazea patru evenimente foarte importante: spalarea picioarelor ucenicilor de catre Iisus, Cina cea de Taina, cand au fost instituite Taina Euharistiei si cea a preotiei, rugaciunea Mantuitorului din Gradina Ghetsimani si tradarea lui Iuda.

Amintim, ritualul spalarii picioarelor este efectuat in fiecare an, incadrul slujbelor din Joia Mare, in catedrala greco-catolica "Schimbarea la Fata" din centrul Clujului, dar si in unele manastiri si biserici ortodoxe.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

episcopul greco-catolic cluj-gherla florentin crihalmeanu petru
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 23 queries | Mysql time :0.038803 (s)