Când spunem Ana Aslan, spunem tinerețe fără bătrânețe. Ea a fost cea care a transmis multor generații că bătrânețea poate fi „fentată” și a dovedit științific acest lucru datorită studiilor și pregătirii ei. Și astăzi ea se află pe buzele tuturor celor care vor să arate veșnic tineri. Iată cine a fost, de fapt, Ana Aslan și ce poveste impresionantă de viață a avut.

Cine a fost Ana Aslan

Ana Aslan s-a născut pe 1 ianuarie 1897, la Brăila, fiind al patrulea și cel mai mic copil al familiei. Pe când avea doar 13 ani, ea a rămas orfană de tată, familia sa decizând să se mute la București. La vârsta majoratului și-a început studiul în domeniul medical, în ciuda împotrivirii mamei sale. De altfel, pentru a-i arăta cât de hotărâtă era în alegerea acestei cariere, Ana a intrat în greva foamei, pana când mama sa nu s-a mai opus.

În timpul Primului Război Mondial, studentă fiind, ea a făcut practică în mai multe spitale militare, unde a lucrat alături de renumitul chirurg român Thoma Ionescu (1860-1926). S-a licențiat în anul 1922 și a lucrat postuniversitar  cu Daniel Danielopolu la reglarea vasomotorie. Peste numai doi ani a obținut o diplomă de doctorat cu accent pe fiziologia cardiovasculară, însă fiziologia și procesul de îmbătrânire îi stârneau din ce în ce mai mult interesul.

După două decenii de activitate, Ana Aslan a fost numită profesor de endocrinologie în cadrul noii Facultăți de Medicină din Timișoara, iar în 1949, a devenit șefa secției de fiziologie în cadrul Institutului de Endocrinologie din București, lucrând cu unul dintre pionierii de endocrinologie clinică, Constantin I. Parhon.

Primul Institut de Geriatrie din lume

În anul 1952, Ana Aslan a pus bazele primul institut de geriatrie la București. De altfel, acesta era și singurul din lume. Șapte ani mai târziu, ea a organizat Societatea Română de Gerontologie și Geriatrie și, de asemenea, a creat un jurnal trimestrial pe această temă.

Cine a fost, de fapt, Ana Aslan? Ea este una dintre femeile care au scris istorie pentru România. A devenit cunoscută și la nivel internațional pentru studiile sale în privința efectului procainei (un cunoscut anestezic local) asupra reglării sistemului nervos autonom, începând din anul 1949. După un studiu intens ce a durat trei ani, a dezvoltat un medicament (Gerovital H3) pe care l-a prescris pentru prevenirea procesului de îmbătrânire.

Terapia Aslan a devenit populară și în Europa

În anii ce au urmat, mii de persoane nu numai în România, ci și din multe alte țări europene, au testat acest produs și au observat că procesul de îmbătrânire era încetinit cu aproximativ 40%. Printre marile personalități care au testat acest tratament se numără: Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, John F. Kennedy, Mao Zedong, Charles de Gaulle, Konrad Adenauer, Pablo Picasso, Sir Winston Churchill, Aristotle Onassis.

Ulterior, în 1970, a produs un medicament similar, Aslavital, ce era folosit ca tratament profilactic pentru afecțiuni cerebrale și cardiace specifice bătrânilor, dar și pentru tratarea pierderii memoriei. De asemenea, a dezvoltat și o linie de cosmetice anti-îmbătrânire. Rețeta originară este folosită și în prezent de către Farmec, compania care a câștigat dreptul de a produce și comercializa cosmeticele Gerovital.

Ea a devenit un pionier în medicină socială, fiind răsplătită cu Premiul Leon Bernard, cunoscut medic biolog francez, de la Organizația Mondială a Sănătății. A murit pe 19 mai 1988, la venerabila vârstă de 91 de ani, cu numai câteva zile înainte de începerea Congresului internațional de gerontologie, pe care trebuia să îl conducă. coral