Succesul formațiunii AUR și a co-președintelui George Simion are ceva aparte în spectrul politic românesc. Mulți și-au pus întrebarea de unde și cum a reușit, într-un interval relativ scurt, să ajungă al doilea partid în opțiunile electoratului, conform unui studiu INSCOP. O explicație a dat-o astăzi, la Antena 3, profesorul Marius Pieleanu, sociolog, iar concluzia acestuia stă în picioare.

George Simion și LIVE-urile din Parlament

Încă de la intrarea în Parlamentul României, George Simion a fost în permanență în atenția opiniei publice, în special prin transmisiunile sale LIVE pe Facebook din ședințele din plenul Camerei Deputaților, sau de la Comisiile de specialitate. De fiecare dată, liderul AUR a creat și controverse prin modul în care și-a interpelat colegii din parlament, dar și prin incidentele create cu aceștia.

Cel mai recent, cu Virgil Popescu, i-a atras și un dosar penal de ultraj, după ce Parchetul General s-a sesizat din oficiu. Ca urmare a acestor practici, la nivelul Camerei Deputaților s-a instituit o regulă a transmisiilor live din ședințele de lucru. Numai că, așa cum era de așteptat, liderul AUR nu a ținut cont nici de data asta de regulile impuse, declarând:

„Spun cu toată responsabilitatea, nu o să respect noul regulament, o să continui să fac live pe Facebook şi o să arăt toate mizeriile care se întâmplă aici, în Camera Deputaţilor.

Este foarte bine să încălcăm regulamentele scrise împotriva Constituţiei şi a libertăţii. Îi încurajez pe toţi, când văd o lege nedreaptă, să încalce Regulamentul şi să suporte consecinţele de rigoare. Eu mi le asum”, a spus deputatul, citat de Agerpres.

Marius Pieleanu: „Este o campanie care nu pare deloc întâmplătoare”

De cealaltă parte, analiștii politici și sociologii au încercat să găsească o explicație referitoare la ascensiunea AUR din ultima perioadă, iar o supoziție a trasat-o astăzi, la Antena 3, profesorul Marius Pieleanu, spunând:

„Este o campanie care nu pare deloc întâmplătoare. Este o campanie care a fost studiată în anumite laboratoare – nu știu în care – dar, cu siguranță, atât domnul Simion, cât și ceilalți lider ai AUR nu își desfășoară activitatea cotidiană de capul lor sau întâmplător.

Campania lor este una de succes. În mod evident cele aproape 1.600.000 de voturi pe care AUR le-ar strânge dacă ar avea loc duminică, adică mai mult decât dublu decât au primit acum un an și ceva, sunt rodul unei munci organizate, raționale și mai ales produsul unei gândiri strategice.”, a declarat profesorul Marius Pieleanu la „News Hour with CNN”.

„Sunt rezultatul unei analize foarte serioase realizate de experți”

Enunțul sociologului Marius Pieleanu se bazează pe numărul imens de vizualizări pe rețelele de socializare pe care George Simion și, implicit, formațiunea a cărei reprezentat este, le-au câștigat. Numărul mare de vizualizări, spune sociologul, se datorează analizelor unor „experți specializați în psihologia mulțimilor”.

„Și mă tem – este o opinie personală, dar bazată pe date obiective – că aceste 1.600.000 de voturi nu sunt rezultatul unei munci asidue sau a unei inteligențe superioare, ci sunt rezultatul unei analize foarte serioase realizate de experți specializați în psihologia mulțimilor, în specificul ethosului românesc, în comportamentele colective ale românilor și, nu în ultimă instanță, în valorile și normele tradiționale românești”, a mai spus Marius Pieleanu.

Indiferent care ar fi concluziile analiștilor sau a sociologilor, cert este că popularitatea formațiunii conduse de George Simion a crescut în ultimul an, fiind situată pe locul doi, după PSD, în opțiunea electorală a anului 2022. coral