News Flash:

Cine primește ajutor de la stat pentru încălzire. Ce venit trebuie să ai ca să beneficiezi de sprijin

8 Septembrie 2021
1298 Vizualizari | 0 Comentarii
ajutor incalzire locuinte

Legea consumatorului vulnerabil, prin care oamenii primesc ajutor din partea statului pentru a-și încălzi locuințele, a fost aprobată, dar nu e suficient pentru această iarnă, a declarat Florin Cîțu.

Cine primește ajutor de la stat pentru încălzire.„Legea consumatorului vulnerabil a fost aprobată ieri şi îmi pare bine că după ce am insistat de un an de zile, s-a găsit timp şi pentru legea consumatorului vulnerabil. Este în Parlamentul României de câteva luni de zile, dar nu s-a găsit timp pentru ea. S-a votat ieri în sfârşit. Vreau să văd detaliile exact pentru că am înţeles că s-au schimbat nişte lucruri acolo.

Sunt resurse, dar nu ajunge. Legea consumatorului vulnerabil nu este îndeajuns pentru această iarnă. Mai sunt şi alte măsuri pe care le luăm în calcul pentru perioada următoare”, a spus Florin Cîțu.

În jur de 500 de mii de gospodării ar urma să primească cel mult 500 de lei pe lună pentru plata facturilor în sezonul rece.

Parlamentul a adoptat legea consumatorului vulnerabil privind ajutorul oferit de Guvern pentru încălzirea locuințelor. Sprijinul e acordat doar românilor cu venituri mici.

Ajutoarele oferite românilor pentru încălzirea locuinței pot ajunge până la 500 de lei, însă ele sunt acordate ținând cont de nivelul veniturilor solicitanților. Cu cât e mai mare venitul, cu atât e mai mic ajutorul.

Limita maximă a veniturilor până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 1.386 de lei de persoană în cazul familiilor şi 2.053 de lei în cazul persoanelor singure.

În plus, legea prevede și acordarea unor stimulente lunare, deci și în afara sezonului rece, pentru consumul de energie, gaze, combustibil sau lemne. Valoarea acestora variază între 30 și 70 de lei pe lună.

Estimările statului indică că 524 de mii de gospodării ar primi sprijin în plata facturilor și că vor fi achitate 389 de milioane de lei.

Legea consumatorului vulnerabil, privind ajutorul financiar dat de Guvern pentru încălzirea locuințelor, a fost adoptată de Parlament. Actul normativ prevede spriijn doar pentru românii cu venituri mici. Aproximativ 500 de mii de gospodării ar urma să beneficieze de cel mult 500 de lei pe lună pentru plata facturilor în sezonul rece.

Legea prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, care pot ajunge până la 500 de lei, dar care vor fi acordate în funcție de nivelul veniturilor solicitanților. Cu cat venitul este mai mare, cu atat sprijinul statului va fi mai mic. Statul va acorda aceșt sprijin integral, dar nu mai mult decât consumul facturat doar românilor care câștigă sub 200 de lei pe lună.

Ce venit trebuie să ai ca să primești ajutor

Limita maximă a veniturilor până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 1.386 de lei de persoană în cazul familiilor şi 2.053 de lei în cazul persoanelor singure.

În plus, legea prevede și acordarea unor stimulente lunare, deci și în afara sezonului rece, pentru consumul de energie, gaze, combustibil sau lemne. Valoarea acestora variază între 30 și 70 de lei pe lună.

Statul estimeaza ca va sprijini astfel 524 de mii de gospodarii si ca va achita 389 de milioane de lei. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spunea recent ca asta inseamna un spirjin in plata facturilor pentru 1 – 5 milioane de oameni. Este vorba de de oameni cu contracte de muncă, persoane aflate în asistenţă socială şi pensionari.

Cum se acordă ajutoarele de la stat petru încălzirea locuinței

Potrivit proiectului de lege adoptat marți, ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, astfel:

în proporţie de 100% din valoarea de referinţă, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei;

în proporţie de 90%, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 200,1 lei şi 320 lei;

în proporţie de 80%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 320,1 lei şi 440 lei;

în proporţie de 70%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 440,1 lei şi 560 lei;

în proporţie de 60%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei şi 680 lei;

în proporţie de 50%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 680,1 lei şi 920 lei;

în proporţie de 40%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 920,1 lei şi 1040 lei:

în proporţie de 30%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1040,1 lei şi 1160 lei;

în proporţie de 20%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1160,1 lei şi 1280 lei;

în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1280,1 lei şi 1386 lei;

în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1280,1 lei şi 2053 lei.

Dacă vorbim de venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul, acesta e de 1386 de lei/ persoană, în cazul familiei. În cazul persoanelor singure, acesta e de 2053 lei.

Valoarea de referinţă în funcţie de sistemul de încălzire utilizat va fi stabilită de Guvern şi nu va putea fi mai mică de:

250 lei/lună, pentru gaze naturale;

500 lei/lună, pentru energie electrică;

320 lei/lună, pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

bani ajutor stat incalzire
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1111 (s) | 33 queries | Mysql time :0.043250 (s)