News Flash:

Clasare RECORD la Curtea de Apel Cluj. Procurorul Pasca Radu a reusit, in doar o luna, sa scape invinuitii din dosarul FLORA de toate acuzatiile adunate in ultimii ani

4 Martie 2015
6026 Vizualizari | 1 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8721 RON (-0.0014)
USD: 4.0434 RON (-0.0441)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Procurorul Pasca Radu Mihai, seful sectiei de urmarire penala al Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, a reusit intr-un timp record, de numai o luna, sa claseze un numar mare de infractiuni, care merg de la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata, pana la luburare de posesi, asociere in vederea savarsirii de infractiuni sau uz de fals. In ordonata de clasare dispusa in dosar, procurorul pare sa nu fi inteles sensu hotararilor judecatoresti pronutare de instantele de judecata, printre care si Inalta Curtea, dar nici starea de fapt reala. Buna Ziua Cluj va prezinta modul in care procurorul de caz a decis clasarea record a unor fapte penale grave, precum si argumentele avocatilor care au depus plangere impotriva ordonantei de clasare, prin care

Clasare pe line in dosarul Flora. Dupa un studiu de doar o luna, procurorul a decis ca nu exista nicio infractiune

La data de 22 mai 2014, dupa doar o luna de studiu, procurorul Pasca Mihai Radu, sef al Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj decidea clasarea dosarului in care numitii Bor Emilia, Pacurar Rozalia, Pintea Nicolae,Tosa Anca si Filipas Toader erau acuzati de savarsirea mai multor infractiuni grave, printe care furt,  fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals sau tulburare de posesie.

In concret, impotriva grupului format din Bor Emilia, Pacurar Rozalia, Pintea Nicolae,Tosa Anca si Filipas Toader fusesera depuse plangeri penale inca din anul 2011, Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca dispunand inceperea urmaririi penale petnru savarsirea infractiunilor de furt,  fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si tulburare de posesie, plangeri conexate intr-un final in acelasi dosar.

Incidentul de la care a pornit intregul sir de procese intre cele doua grupuri formate din cadrul societatii Flora SA a fost declansat de "achizitionarea de catre Bor Emilia si Pacurar Rozalia, respectiv SC Elboris SRL, a unor actiuni la SC Flora SA, continuand cu existenta sau nu a calitatii de actionar ( in conditiile in care exista hotarari judecatoresti prin care nu li se recunoaste aceasta calitate), cu existenta sau nu a calitatii de membru in consiliul de administratie (in conditiile in care exista hotarari judecatoresti prin care nu li se recunoaste acaesta calitate), pentru ca daca in momentul inc are si-au asumat anumite calitati, postura din care apoi au intreprins anumite acte si masuri (din calitatea de "actionar" au convocat AGA, avand calitatea de "actionar" au votat AGA, in calitatea de "membru" in consiliul de administratiei au incheiat contracte de asistenta juridica, au vandut sau cumparat bunuri), exista mai mult decat indicii ca s-au comis acte prevazute de legea penala, fiind necesara tragerea la raspundere penala a tuturor participantiilor", dupa cum arata procurorul de caz la acel moment.

Ulterior, actionarii Ionan Maria, Visan Olimpia, Galos Viorica, Dunca Gheorghe, Ripan Alexandru, Rusu Partenie si Zah Ana au inregistrat la parchet mai multe plangeri, prin care acuzau grupul format din Bor Emilia, Pacurar Rozalia, Pintea Nicolae,Tosa Anca si Filipas Toader de inselaciune (pretinzand ca fac parte din consiliul de administrare al SC Flora Sa, membrii grupului au vandut trei spatii comerciale din Compexul "H" de pe stada Garabu unor firme la sume modice), furt calificat ( pretinzand ca au calitatea mincinoasa de administratori ai SC Flora Sa, cu ocazia incheierii unui contract de asitenta juridica, inducand in eroare Societatea de Avocatura "Stoica si Asociatii", doar ca apoi sa sustraga suma de 75,192 lei din conturile firmei), dar de fals in declaratii ( sustinand cu rea-credinta in fata Tribunalului Comercial Cluj ca au calitatea de administratori ai SC Flora SA).

Clasare a fost dispusa dupa o studiere de suprafata a dosarului

Impotriva ordonantei de clasare a procurorului Pasca Mihai Radu, avocatii actionarilor Ionan Maria, Visan Olimpia, Galos Viorica, Dunca Gheorghe, Ripan Alexandru, Rusu Partenie si Zah Ana au depus plangere la Procurorul General al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, prin care au demonstrat ca actul procurorului prin care s-a dispus clasarea infractiunilor conexate in acelasi dosar a fost dispus in mod eronat si fara a se lua in considerare starea de fapt si de drept sau hotararile judecatoresti pronuntate in cursul anilor de catre instante.

Astfel, in motivarea plangerii introduse, avocatii Cabinetului Individual de Avocatura Anatol Panzaru  au aratat ca procurorul de caz a retinut in mod eronat faptul ca "avand in vedere hotararile contradictorii ale instantelor, gruparile Pacurariu si Dunca pretind fiecare ca sunt indreptatiti sa administreze Sc Flora Sa, acuzandu-se reciproc de savarsirea acelorasi infractiuni, cu aceleasi argumente". Procurorul de caz mai arata ca " Este evident ca in aceste conditii, susnumitii nu au avut reprezentarea ca ar savarsi infractiunile de care se acuza reciproc, liseste latura subiectiva a acestor infractiuni".

Cu alte cuvinte, procurorul de caz sustine in motivarea ordonantei de clasare ca grupul format din Bor Emilia, Pacurar Rozalia, Pintea Nicolae,Tosa Anca si Filipas Toader nu ar fi comis infractiunile de care sunt acuzati, datorita faptului ca exista hotarari contradictorii ale instantelor judecatoresti, astfel ei considerandu-se indreptatiti sa desfasoare activitati si sa vand proprietari ale societatii Sc Flora Sa, in calitate de actionari.

Avocatii desfiinteaza motivele clasarii retinute de procuror

Avocatii actionarilor de la SC Flora Sa, in plangerea adresata Procurorului General, au aratat ca ordonanta de clasare are la baza argumente eronate, astfel incat impotriva invinuitilor s-ar fi impus inceperea urmaririi penale pentru infractiunile de care sunt acuzati.

In plangerea mai sus menzionata, avocatul Anatol Panzaru arata ca "se sustine in mod gresit ca decizia 3608/28.10.2010, prin care s-a respins ca neintemeiata cererea numitelor Pacurariu Rozalia si Bor Emilia de constatare a calitatii de actionari ar fi avut in vedere motive formale si nu legate de fondul cauzei". Avocatul arata ca, intradevar, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ)  a aratat ca susnumitele aveau deschisa calea actiunii in realizare si nu pe cea a actiunii in constatare, insa interpretarea data acestei mentiuni de catre procurorul de caz este total eronata.

In acest sens, avocatul arata ca "Instanta suprema nu a respins formal cererea, ci a stabilit ca reclamantii nu sunt actionari ai societatii, pentru ca nu sunt inscrisi in registrul actionarilor". Cu alte cuvinte, avoactul Anatol Panzaru sustine ca procurorul de caz fie nu a inteles pe deplin decizia Inaltei Curti, fie nu a lecturat motivarea acesteia.

O alta critica adusa de aparatori ordonantei de clasare arata ca "avand in vedere motivarea data de ICCJ in decizia 3608/2010, este mai mult decat evident faptul ca s-a realizat o analiza pe fond a cauzei si nicidecum una formala", asa cum retinuse procurorul de caz.

Tot in ordonanta de clasare, procurorul de caz a sustinut ca ar fi existat un registru al actionarilor societatii detinut in format electronic, registru in care Gheorghe Dunca, unul dintre actionarii SC Flora SA, a refuzat sa inscrie cesiunile de actiuni ale lui Pacurariu Rozalia si Bor Emilia. In baza acestui rationament, procurorul a retinut ca mai sus numitele ar fi fost nevoite  sa savarseasca infractiuni, datorita situatiei de fapt.

Si acest rationament este combatut de catre avocati, care arata ca reconstituirea registrului actionarilor din data de 03.07.2002 a fost facut in mod legal de catre actionarul Gheorghe Dunca, instantele de judecata au stabilind, in mod definitiv si irevocabil, ca registrul actionarilor prezentat de catre Dunca Gheorghe este singurul bvalabil.

"Reconstituirea registrului nu s-a facut in scopul aratat de catre procurorul de caz, ci pentru ca legea ne obliga sa procedam in acest mod", arata avocatul Anatol Panzaru, in plangerea impotriva ordonantei de clasare a procurorului Pasca Radu Mihai.

Procurorul Radu Mihai Pasca a fost numit la finele anului 2009  de catre Consiliul  Superior al Magistraturii (CSM) drept sef sectie urmarire penala la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj

Potrivit declaratiei sale de avere, procurorul Radu Mihai Pasca are doua apartamente in Cluj-Napoca, precum si o casa de vacanta in Dumbrava. Acesta conduce un autoturism Hyundai si in anul 2012 a realizat un venit de 110.000 de lei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

1-4
dosar flora bor emilia pacurariu rozalia anatol panzaru
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1390 (s) | 33 queries | Mysql time :0.019490 (s)