Claudiu Lucian Pop este noul episcop al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj – Gherla. Claudiu Lucian Pop a fost ales la Blaj, luni, 12 aprilie. 

Claudiu Lucian Pop va fi întronizat în Sâmbăta Floriilor, în Noua Catedrală din Cluj-Napoca, din Piața Cipariu, unde au fost și oficiate funeraliile Preasfințitului Florentin Crihălmeanu.

Claudiu Lucian Pop este născut în 22 iulie 1972, în localitatea Pișcolt, din județul Satu Mare. A fost hirotonit preot de Preasfinția Sa Vasile Hossu, predecesorul Preasfințitului Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Episcopul Pop fost rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma. Cu ocazia sinodului ierahilor greco-catolici români din 8-10 iunie 2011 a fost ales episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu sediul la Blaj. De altfel, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, este cel care l-a propus pe PSS Claudiu pentru funcția de episcop.

Episcopul Pop i-a urmat în funcție episcopului Vasile Bizău, transferat în scaunul vacant al Episcopiei Maramureșului . Pr. dr. Claudiu Lucian Pop a fost confirmat ca episcop la data de 21 noiembrie 2011. În ziua de 8 decembrie 2011 a primit hirotonirea episcopală la Roma, în biserica „Santi Biagio e Carlo ai Catinari”, în prezența cardinalului Leondardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale a Sfântului Scaun, a numeroși episcopi și prelați. Noul episcop a fost confirmat de Sfântul Scaun.

Numele noului episcop va fi anunțat public miercuri, 14 aprilie 2021, la ora 13.00, ora României, în Osservatore Romano, ziarul de zi cu zi al Statului Vatican, care informează despre activitățile Sfântului Scaun și despre evenimentele care au loc în Biserică și în lume.

coral