Două persoane din Timiș au fost reținute după ce au înșelat mai multe de persoane cu plăci video și rig -uri pentru minat criptomonede.

La data de 5 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Cluj au reținut, pentru 24 de ore, o femeie, de 24 de ani și un bărbat, de 25 de ani, din comuna Moravița, județul Timiș, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de fals informatic și înșelăciune.

La aceeași dată, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Cluj, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Timiș, Serviciului Criminalistic Timiș, Secției 8 Poliție Rurală Deta, au descins la locuințele celor două persoane, din județul Timiș.

Cei doi spuneau că vând plăci video pentru minat Ether, Ravencoin sau alte criptomonede 

Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada septembrie-noiembrie 2021, cei în cauză ar fi postat pe un site online, cu specific comercial, mai multe anunțuri fictive, privind vânzarea de plăci video și stații de minat criptomonede (rig -uri: placă de bază, sursă, frame, rami și hard), fiind transmise cumpărătorilor facturi proforme false, iar ulterior ar fi solicitat plata în avans a produselor, în diverse conturi bancare.

Sumele de bani ar fi fost transferate în mai multe conturi bancare, deschise pe numele acestora, fără ca produsele să fie livrate ulterior cumpărătorilor.

Prin comiterea acestor fapte, s-ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 100.000 de lei.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, înscrisuri, carduri bancare, telefoane mobile și cartele SIM, respectiv bunuri care ar fi fost utilizate la săvârșirea activității infracționale.

Cele două persoane au fost conduse la poliție, iar, în baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, ulterior fiind încarcerați.

La data de 6 ianuarie a.c., Judecătoria Cluj-Napoca a emis mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele femeii de 24 de ani, iar, față de bărbatul de 25 de ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al polițiștilor din cadrul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și Unității Centrale de Analiză a Informațiilor.

La percheziții au participat și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș.

Plăcile video sunt tot mai scumpe 

Prețul plăcilor video a ajuns la 17.000 / 20.000 de lei (seria RTX 3000) și nu se întrevede vreo ieftinire. Chiar și plăcile vechi, GTX 1080ti, încă se vând cu sume cuprinse între 2.500 și 3000 de lei. Motivele pentru aceste scumpiri ar fi câteva, dar cele mai importante sunt: pandemia, cu criza resurselor, și minerii, care cumpără tot ce prind pe piață.

Spre exemplu, majoritatea minează acum Ethereum, a doua criptomonedă, după Bitcoin. Un rig cu 6 plăci video poate obține lunar un profit de 1000 de dolari, astfel că tentația este uriașă. Potrivit whattomine.com, un echipament cu 6 plăci RTX 3090, produce pe zi 35 de dolari, adică 1.000 de dolari pe lună. Din acest profit, trebuie scăzut costul curentului, circa 300 de dolari.

Acest lucru a adus o vânătoare de plăci video și alte echipamente necesare realizării unei stații de minare (rig). Sunt și oameni care înceracă să profite și dau țepe celor care caută echipamente.

Șeful NVIDIA spune că plăcile video nu se vor ieftini curând

CEO-ul companiei NVIDIA a transmis că anul 2022 va fi  sumbru. Plăcile video vor fi în continuare greu de procurat.

”Mă aștept ca stocurile să rămână în continuare aride pentru aproape încă un an, cel mai probabil întregul 2022. Situația se datorează în mare parte faptului că cererea pe piață este foarte mare. Ampere se bucură de un succes imens. Este cea mai vândută arhitectură GPU din istoria companiei noastre și cu toate acestea nu am făcut tranziția completă către aceasta. Am reușit să asigurăm doar 20% din totalul produselor noastre”, a spus Jensen Huang, președintele NVIDIA.

NVIDIA a implementat un limitator care reduce eficiența plăcilor sale în timp ce sunt folosite la minare de criptomonede, dar deja a fost găsit un hack, care elimină blocajul hash-rate-ului.

coral