News Flash:

Cluj Innovation Days: Clusterul IT transforma Clujul in capitala regionala a inovarii

21 Martie 2014
1418 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8737 RON (-0.0001)
USD: 4.1135 RON (-0.0154)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Alexandru Tulai Presedinte Cluj IT Cluster
Asociatia continua promovarea Clujului pe plan international ca hub de inovare, accelereaza dezvoltarea proiectului Cluj Innovation City si sustine eforturile companiilor membre de perfectionare a angajatilor.

Cluj-Napoca, 20 martie 2014

Cluj IT Cluster, cel mai important cluster in domeniul IT la nivel national, organizeaza zilele acestea cea de-a doua editie a evenimentului anual Cluj Innovation Days (CID), prilej cu care transforma Cluj-Napoca in capitala regionala a inovarii. In prezenta a peste 400 de participanti din tara si strainatate, printre care se numara experti interni si internationali, comisari europeni, autoritati publice, academicieni si oameni de afaceri, reprezentantii clusterului reitereaza obiectivele principale ale organizatiei si prezinta principalele rezultate, la mai putin de doi ani de la infiintare.

„Editia din acest an a Cluj Innovation Days se bucura de o popularitate mai mare, atat in randul autoritatilor publice centrale si locale, cat si la nivelul Comisiei Europene, iar acest lucru demonstreaza ca initiativa si organizatia noastra este deja cunoscuta si sustinuta de oficiali europeni si ai Guvernului Romaniei. In plus, evenimentul a reusit sa devina, inca de la a doua editie, unul dintre cele mai importante evenimente la nivel regional, cu o abordare inclinata spre inovatie, si implicit catre dezvoltare durabila pentru mai multe sectoare de activitate”, a declarat Alexandru Tulai, Presedintele Asociatiei Cluj IT Cluster.

Printre reprezentantii Comisiei Europene si ai autoritatilor publice locale si centrale care au luat cuvantul in cadrul sesiunii plenare din deschiderea evenimentului Cluj Innovation Days se numara Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dacian Ciolos, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horia Uioreanu, Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, Ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, coordonatorul Departamentului pentru Servicii Online si Design din cadrul Guvernului Romaniei, Radu Puchiu, dar si Prefectul Clujului, Gheorghe Vuscan.

Cluj Innovation Days
este un eveniment anual, organizat cu scopul de a consolida comunitatea IT locala, si nu numai, si de a facilita dezvoltarea legaturilor cu parteneri de afaceri nationali si internationali, in conditiile in care mai mult de 80% din activitatea companiilor de IT din Cluj este reprezentata de furnizarea de servicii catre export, cu precadere in Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, dar si catre Tarile Scandinave, China si Japonia.

„Efortul continuu al Cluj IT Cluster de a profila Clujul ca un hub de inovare in regiune a facut ca, in ultimul an, sa fim contactati de organizatii si companii straine cu propuneri de colaborare, unele dintre acestea concretizandu-se in proiecte de dezvoltare realizate de membri ai clusterului. De altfel, aceste actiuni de mediere intre mediul privat, cel universitar si mediul public, au menirea de a creste capacitatile de inovare pe plan local si de a sprijini astfel dezvoltarea economica durabila a intregii regiuni”, a adaugat Alexandru Tulai.

Cluj Innovation City - in etapa de selectie a consultantilor pentru studiul de prefezabilitate

Proiectul de dezvoltare urbana integrata, Cluj Innovation City (CIC), unul dintre principalele obiective ale Clusterului IT, urmeaza sa intre in perioada imediat urmatoare in etapa de selectie a companiilor de consultanta pentru realizarea studiului de prefezabilitate. Proiectul este estimat sa ocupe o suprafata de 200 ha in zona Lomb, din Cluj-Napoca, iar investitia totala este apreciata la aproximativ 300 de milioane de euro, finantarea fiind asigurata din surse combinate.

„Recent, am facut demersurile necesare sa inscriem proiectul Cluj Innovation City pe lista marilor proiecte de investitii la nivel national, astfel incat, in cadrul urmatorului exercitiu financiar multianual, pentru perioada 2014 – 2021, sa se poate accesa fonduri europene prin intermediul programelor de dezvoltare regionala si cresterea competitivitatii. Un alt pas important in realizarea CIC este inceperea procedurii de selectie a companiilor de consultanta, unde vizam experti de la cele mai mari companii internationale de profil, pentru realizarea studiului de prefezabilitate si apoi fezabilitate”, a precizat Alexandru Tulai.

Cluj Innovation City este un proiect derulat in parteneriat public-privat de tipul Community Project, primul de acest fel din Romania, managementul CIC fiind asigurat de mediul privat, in timp ce infrastructura va fi realizata cu suportul Guvernului, al Consiliului Judetean Cluj si al Consiliului Local Cluj.

Proiect de cercetare-dezvoltare de produse software, declarat eligibil pentru finantare europeana

La finalul anului trecut, Cluj IT Cluster a depus un proiect in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), in valoare de 1,2 milioane de euro, pentru dezvoltarea a patru produse proprietare cu potential marketabil si a altor 12 produse dezvoltate la nivel de design. In urma evaluarii, proiectul a fost declarat eligibil, urmand ca finantarea sa fie acordata in perioada urmatoare.

„Proiectul are o componenta de cercetare si inovare semnificativa, fiind propuse 12 produse software dezvoltate la nivel de design si, mai important, alte 4 care vor fi dezvoltate pana la nivel de produs marketabil, cu adresabilitate catre sectoare cum ar fi sanatatea, agricultura si achizitiile”, a explicat Andrei Kelemen, Directorul Executiv al Cluj IT Cluster.

Clusterul IT sprijina companiile membre in pregatirea angajatilor

Pentru a creste gradul de inovare in randul companiilor membre in cluster, dar si pentru a genera o eficientizare a costurilor la nivelul acestora, Cluj IT va incepe sa organizeze programe de training de tehnologii software si soft skills, un program pilot fiind estimat sa inceapa de luna viitoare.

„Ne-am propus sa ne implicam si sa sustinem eforturile companiilor private in perfectionarea profesionala a propriilor angajati si, sub aspectul eficientizarii de costuri, vom incepe sa organizam programe de training pe tehnologii software. Primul program, unul pilot, in care incercam sa testam niste mecanisme de colaborare, va incepe in luna aprilie, fiind inscrise momentan aproximativ 20 de persoane de la companii membre in cluster, si se va derula pentru tehnologia .NET”, a mai precizat Andrei Kelemen.

Despre Cluj IT Cluster

Cluj IT este o asociatie de tip cluster inovativ, infiintatǎ in octombrie 2012, avand ca membri 30 de companii de IT, 3 institutii de invatamant superior, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, 8 institutii publice si organizatii catalizator.

Cluj IT Cluster este o initiativa de business cu scopul de a creste competitivitatea in IT, de a face mai vizibila si mai atractiva industria IT din Romania, respectiv de a pozitiona Clujul ca un hub regional de invoare. Clusterul are sustinerea guvernului si a autoritatilor locale, care considera Cluj IT o initiativa de importanta nationala.

Prioritatile clusterului pentru urmatoarea perioada sunt reprezentate de: extinderea prezentei internationale prin competitivitate ridicata si prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient intre universitati si industria IT, care sa aiba ca rezultat un numar cat mai mare de specialisti IT foarte bine pregatiti; realizarea Cluj Innovation City prin care comunitatea de business sa aiba acces la infrastructura necesara pentru dezvoltare continua, inovare si colaborare in proiecte de anvergurǎ. Mai multe informatii despre activitatea Cluj IT Cluster sunt disponibile pe www.clujit.ro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Andrei_Kelemen,_Director_Executiv_Cluj_IT_Cluster.JPG
domeniul it
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1220 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013458 (s)