Recent, o iubire din județul Cluj s-a destrămat, în zeci de cioburi și valuri de sânge, după ce iubitul unei tinere de 19 ani și amanta acestuia i-au spart capul titularei, cu câteva pahare de cristal! Ba, mai mult, loviturile aplicate acesteia au fost atât de dure încât au avut darul de a-i fisura tinerei femei osul cranian, dislocându-l cu doi centimetri!  Acum victima – mamă a unui copil de un an și câteva luni, conceput cu agresorul – este hotărâtă să rupă relația cu cel cu care trăiește de la vârsta de 13 ani! Iar povestea pe care mi-a relatat-o pare a fi o incredibilă completare a romanului “Lolita” – de Nabokov!

“Iubita lui de atunci îl înșela în mod barbar – așa că i-am spus”!

Marți, 15 septembrie, în sala de așteptare a I.M.L.Cluj își face apariția o femeie extrem de tânără. Poartă mască, dar, curând și-o dă jos pentru a completa formularul necasar primirii sale în cabinetul de consultații,   dezvăluind un chip superb, în concordanță cu fizicul său impozant. Tânăra este de asemenea extrem de dezinvoltă, încercând să zâmbească tot timpul – precis pentru a-și masca drama prin care trece. După ce mă recomand, aceasta, deschisă la minte, înțelege imediat ce doresc și acceptă să-mi relateze povestea ei, însă cu condiția să ascund numele său, al agresorului și până și orașul în care s-au petrecut teribilele incidente! Totul, de teama răzbunării iubitului, pe care-l consideră un ins violent și extrem de revanșard.

Accept, iar tânăra își începe șocanta povestire, care se dovedește a fi o adevărată telenovelă, cu împăcari, despărțiri, iarăși împăcări și diverse răsturnări de situație! „L-am cunoscut pe cel care avea să devină tatăl copilului meu – dar și agresorul de astăzi – în urmă cu șase ani, când aveam doar treisprezece ani. E șofer de TIR și s-a mutat atunci în blocul meu, însă  – prin profesia lui – stătea foarte puțin acasă. Eu sufeream enorm după despărțirea părinților și eram cam instabilă psihic, de aceea căutam orice mijloace ca să uit de necazul meu din familie. Așa că am aranjat să devin, pentru un ban de buzunar – pe timpul vacanței de vară, trei luni de zile – femeie de serviciu în bloc, asta după ce titulara postului paralizase! Și m-am apucat de treabă, urmând ca fiecare familie să-mi dea, în mână, suma de cinci lei pe lună. Iar el, pentru că era mai tot timpul plecat mi-a rămas dator, pentru activitatea mea de peste vară, cu cincisprezece lei. Însă, când l-am întâlnit i-am cerut banii, fără rușine… Mi-a dat imediat cincizeci de lei și mi-a zis să păstrez restul, fiindcă-s drăguță”. În continuare adolescenta, căreia nimic nu-i scăpa din ce se petrece în bloc – și care avea deja numărul de telefon al șoferului – a observat că iubita acestuia îl înșeală, în mod barbar, și vine periodic la locuința lui cu un alt bărbat

“El se afla, ca de obicei, în cursă și atunci l-am sunat să-l întreb de iubita lui, o tipă de douăzeci și ceva de ani, cu care era cuplat de șase ani. Mi-a spus că biata de ea tocmai are niște probleme și a fost nevoită să plece urgent la țară, la părinții ei. Dar eu i-am tăiat avântul și i-am spus că, nici vorbă, iubirea vieții  tocmai se distrează în apartamentul lui, alături de un tip. Era să-și scape telefonul din mână, atât de șocat a fost de veste… M-a implorat să le fac celor doi o fotografie, atunci când ies din bloc – lucru pe care l-am și făcut, ușor de tot. De atunci, el a rămas singur, iar noi am devenit confidenți. Fapt care a dus rapid la cuplarea noastă, în ciuda faptului că aveam doar treisprezece ani. Vă repet, aveam nevoie de o anume stabilitate sufletească, după ce părinții se despărțiseră, și am considerat că el e omul cel mai potrivit pentru asta”!

“Acum, el cu amanta lui m-au distrus, pur și simplu”!

Tânăra trage aer în piept, puternic, semn că de-acum urmează elementele cel mai interesante ale relatării. Apoi continuă: “Și, dacă iubirea noastră a început în secret, ea a continuat apoi pe față, fără să ne pese de părinții mei sau de oricine altcineva. Și m-am mutat la el, doar cu un etaj mai sus. Dar, pe parcurs, am avut o mulțime de peripeții: la un moment dat l-am prins în pat cu o femeie, dar și-a cerut iertare în genunchi, așa că l-am iertat și relația dintre noi s-a stabilizat. Însă n-am avut liniște și până la urmă i-am plătit cu aceeași monedă, l-am înșelat și eu! Apoi m-am mutat în chirie, împreună cu o prietenă, unde tot el m-a căutat, de ziua lui și m-a implorat să ne împăcăm! Am acceptat, așa că iubirea noastră a reînceput, de data asta într-o cameră de hotel! Apoi, ceva mai târziu, la șaptesprezece ani, am rămas însărcinată, astfel că am născut o fetiță frumoasă, care între timp a ajuns la vârsta de un an și opt luni… Atunci a depus jurământ, în biserică – că eu l-am dus acolo – și mi-a promis că-mi va fi fidel și mă va iubi toată viața. Dar, după cum veți vedea, faptele lui au fost departe de jurământul făcut!”

Mărturisește mai departe că ruptura dintre ei s-a produs recent, după ce iubitul a venit, cu o falcă-n cer și alta în pământ, reproșându-i că știe de la o doamnă – pe care a cunoscut-o pe rețelele de socializare – că îl înșeală… Apoi i-a luat la control telefonul – negăsind, firește, nimic. “I-am cerut, atunci, să mă pună față-n față cu ea – și să vedem ce zice dacă mă întâlnește. El a fost de acord, așa că joia trecută m-am trezit cu ea la noi acasă. Frumoasă, dar negricioasă, evident de etnie rromă… Și am remarcat, șocată, că femeia se purta cu multă dezinvoltură în casa noastră, ca și cum ea ar fi fost stăpână acolo, fapt care m-a dus imediat la gândul că ei nu sunt prieteni doar pe Facebook, ci sunt de-a dreptul iubiți! Lucrul acesta mi s-a confirmat, rapid, când aceasta m-a atacat cu paharele de cristal aflate pe masă, iar el a fost de partea ei, în loc să mă apere pe mine, femeia cu care are un copil! Și mi-au spart capul urât de tot, m-au umplut de sânge, așa că am fost nevoită să ajung la spital, iar de acolo, astăzi, după câteva zile aici, la I.M.L.Cluj”.

Zâmbește, trist, și așteaptă o părere de la subsemnatul. Nu apucă să o afle deocamdată, asta pentru că asistenta o poftește în cabinetul de consultații. Se întoarce, după ceva timp, cu un certificat în care medicii i-au recomandat între 17 și 18 zile de îngrijiri medicale, precum și recomandarea de a-și continua explorarea la o clinică de specialitate – asta pentru că osul craniului a fost fisurat, suferind, de asemenea, o deplasare periculoasă de doi centimetri!  

“Rien, je ne regrette rien!” Și totuși…

O întreb, înainte să părăsească sediul I.M.L. Cluj cam care ar fi concluzia și învățămintele acestei iubiri, în care s-a aruncat de la o vârstă atât de fragedă… Mă privește direct în ochi și mărturisește, fără ezitare: „Nu regret că l-am iubit, a fost frumos ce s-a petrecut între noi, dar mă bucur, totuși, că n-o să-mi pierd alături de el și anii ce vor urma, având toată viața înainte. Și, mai ales, pentru că am tras niște învățăminte și știu ce am de făcut de-acum încolo. Dar am mai înțeles ceva: că diferența de vârstă dintr-un cuplu contează, totuși…Pentru că în adolescență ai nevoie să te distrezi, să-ți faci nebuniile – ori un bărbat mai în vârstă ca tine a trecut de această perioadă și toate aceste lucruri îi par plictisitoare. ”

Ca un făcut, telefonul tinerei femei sună, prelung. Aceasta se sperie și șoptește, abia perceptibil: “El e”… Apoi vorbește, normal, deloc iritat cu acesta, parcă determinându-mă să mă îndoiesc de afirmația ei c-ar vrea să-și încheie relația cu agresorul. După ce termină discuția, observând nelămurirea din ochii mei, mă lămurește: “Trebuie să rămânem, cumva, amici – de dragul copilului. Nu vreau să trăiască o copilărie ca a mea, cu părinți care se urăsc de moarte, așa că o să încerc, pe cât posibil, să nu pierd contactul cu el”. Acestea fiind zise, tânăra își îndreaptă brusc spinarea, ia o poziție hotărâtă, de atac – și-și ia rămas bun de la subsemnatul. Apoi părăsește încăperea, urcând rapid scările de la subsol, spre suprafață, ca într-o încercare disperată de a se salva de o lume obscură, întunecată – care o trage mereu în adâncuri.

 

                                                               Sorin Grecu coral