Ca urmare a incidenței ridicate a infectărilor cu noul coronavirus, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a decis marți să mențină pentru încă 14 zile în scenariul roșu Cluj-Napoca și în alte 15 localități din județ.

Carantină prelungită 14 zile la Cluj: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a decis, marţi, prelungirea cu încă 14 zile a restricţiilor privind restaurantele, sălile de spectacole şi jocuri de noroc în municipiul reşedinţă, în care rata incidenţei COVID-19 se situează la 3,72 la mia de locuitori.

Potrivit CJSU, prelungirea măsurilor de restricţie intră în vigoare pe 27 ianuarie, la ora 0,00.

Conform reglementărilor anterioare, printre altele, în unităţile administrative teritoriale în care incidenţa COVID-19 este de peste 3 la mia de locuitori, restaurantele şi cafenelele rămân închise în interior, la fel cluburile, barurile, discotecile, şi nu pot fi organizate spectacole sau concerte cu public.

Carantină prelungită 14 zile la Cluj: În judeţul Cluj, rata incidenţei COVID-19 a scăzut, în raportarea de marţi, la 2,79 la mia de locuitori.

Există însă 16 unităţi administrativ-teritoriale, în care incidenţa bolii este de peste 3 la mia de locuitori. Printre ele se numără şi municipiul Cluj-Napoca, cu 3,72 la mia de locuitori. Măsurile se aplică în Cluj-Napoca, dar şi și în comunele Apahida, Aghireșu, Baciu, Băișoara, Cămărașu, Feleacu, Florești, Gârbău, Iclod, Mărișel, Negreni, Petreștii de Jos, Ploscos, Poieni și Sic, unde incidența cazurilor de COVID la mia de locuitori, cumulată la 14 zile, depășeste pragul de 3.

Cea mai mare incidenţă în judeţ este în comuna Poieni, cu 5,39 cazuri la mia de locuitori.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a decis marți ridicarea parțială a restricțiilor impuse de pandemia cu COVID-19 în localitățile în care incidența infectărilor a scăzut sub pragul de 3 cazuri la mia de locuitori.

Astfel, în localitățile din județul Cluj incidența cazurilor de COVID-19 este mai mică de 1,5 localurile rămân deschise în interior, iar sălile de spectacole sau cinematografele pot fi ocupate la capacitatea de 50%. De aceste măsuri vor beneficia 48 de localități, printre care și Dej, Gherla, Turda și Câmpia Turzii.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2.877 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, după efectuarea a 22.197 de teste RT-PCR (14.079 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 8.118 la cerere) şi a 6.885 de teste rapide antigenice. De asemenea, au fost raportate 97 de decese, bilanţul fiind de 17.938. Numărul pacienţilor internaţi la ATI este 1.002. Doar în judeţul Timiş coeficientul infectărilor cumulate se menţine peste 3.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, marţi, că în ultimele 24 de ore, au fost vaccinate 43.747 de persoane, din care 15.603 au primit a doua doză. În acelaşi interval, s-au raportat 70 de reacţii adverse, comune şi minore, alte trei reacţii adverse fiind în curs de investigare.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) solicită ca alternativă efectuarea unui test COVID-19 la întoarcerea în ţară, în locul carantinării de 14 zile, deoarece acest aspect generează un nou val de anulări ale pachetelor de servicii de călătorie contractate, restituiri şi litigii. coral