Primarul Emil Boc consideră că decizia de redeschidere a școlilor ar trebui descentralizată, astfel încât orașele cu un număr mic de infectări cu COVID-19 să le poată deschide mai repede.

Edilul clujean a declarat că își dorește ca școlile din municipiu să poată fi redeschise de la toamnă, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla în toată țara, întrucât numărul de infectări cu coronavirus este mai mic în Cluj-Napoca decât în alte orașe, iar locuitorii au dat dovadă de responsabilitate.

„Mă uit cu mare atenție la toamnă și mă gândesc la toate soluțiile, pentru că nu știu cum va evalua această pandemie. Eu îmi doresc să se reia școala, să se reia universitățile, pentru că mă gândesc la părinți, ce vor face cu copiii. Acum e vara, e vacanță, dar la toamnă se complică lucrurile. Mă gândesc la toate modalitățile, la toate opțiunile. Am cinci scenarii la care mă uit, cum putem să repornim școala și să îi sprijinim pe cei de la universități să îți reia activitatea. Mă gândesc că nu este exclus să fie o decizie de descentralizare pe județe sau regională, în funcție de situație. Dacă oamenii sunt responsabili, nu are rost să îi ții pe toți în același registru. În România ar trebui, din perspectiva asta de deschidere a școlilor să se descentralizeze această decizie. Dacă noi ne comportăm bine, suntem primii care câștigăm din acest comportament. Mă uit la ce înseamnă toamnă și nu este simplu de gestionat problema copiilor”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio.

 

Ce spune ministrul Sănătății despre redeschiderea școlilor? 

Dacă ajungem la cel mai grav scenariu, acela al unei creșteri exponențiale a cazurilor de coronavirus, e posibil ca școala să nu înceapă la timp, adică la 14 septembrie.

Nelu Tătaru a spus că în gestionarea pandemiei din perioada verii se vor face evaluări pentru fiecare etapă, iar în funcție de rezultatele acestora, autoritățile vor ști ce măsuri trebuie să ia în septembrie, atunci când va începe noul an școlar. Ministrul Sănătății a îndemnat la prudență și a spus că deciziile cu privire la reîncepere activității didactice vor fi luate spre sfârșitul verii.

 

Ministrul Sănătății a spus că există un grup de lucru, o comisie mixtă la nivelul Ministerului Educaţiei, sub conducerea vicepremierului Raluca Turcan, care va pregăti măsuri pentru gestionarea începutului anului şcolar.

„Eu am spus încă de la început, ne vom gestiona perioada de vară, vom evalua fiecare etapă, iar în apropierea lunii septembrie vom vedea și cum prognozăm o următoare perioadă, inclusiv începutul anului şcolar. De o săptămână jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan, este o comisie mixtă cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educaţiei, anumite direcții, care pregătesc reînceperea anului școlar. Avem scenarii, de la cele mai sumbre până la cele adaptate”, a spus Nelu Tătaru. coral