Unităţile de învăţământ din judeţul Cluj au început activitățile de pregătire cu elevii claselor a VIII-a și a XII-a, în vederea susținerii examenelor naționale, sesiunea iunie 2020

În perioada 2-12 iunie 2020 elevii clujeni revin în băncile unităților de învățământ și beneficiază de activități de pregătire suplimentară, la toate discipinele la care se susțin probe scrise în cadrul examenelor naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Încă din prima zi a pregătirilor organizate în școli, elevii claselor a VIII-a și a XII-a, din județul Cluj, au ales să participe direct la aceste activități, numărul acestora fiind de 3.065 de elevi de clasa a VIII-a ( 54%) și 2.066 de elevi din clasele a XII-a ( 49%), din totalul populației școlare a acestei generații de absolvenți.

Conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar din județul Cluj, cu sprijinul direct al autorităților publice locale, al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Cluj și sub directa coordonare a Instituției Prefectului Județului Cluj au desfășurat ample activități de pregătire a infrastructurii educaționale, astfel încât, în perioada 2-12 iunie 2020, cursurile de pregătire şi consiliere a elevilor pentru susținerea examenelor naţionale să se desfășoare în condiții optime și de maximă siguranță, în toate unitățile școlare clujene, cu respectarea strictă a normelor igienico-sanitare, derivate din legislația medicală și școlară, în vigoare.

Cu prioritate, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj s-a realizat dezinfecţia și dezinsecția spațiilor de învățământ, s-au asigurat condiţiile pentru păstrarea unei distanţe de minimum doi metri între elevi, cadre didactice și întreg personalul din unitate şi au fost stabilite cu responsabilitate circuitele externe și interne din incinta unităților de învățământ, prin marcaje grafice care să indice vizual traseele și culoarele de acces înspre și dinspre sălile de clasă.

Accesul în unităţile de învăţământ se realizează, în continuare, după efectuarea triajului epidemiologic, măsurarea temperaturii de către personalul medical și dezinfectarea specifică la intrarea în incinta unității școlare (covoraşe dezinfectante, dispensere cu dezinfectant pentru mâini).

Toate activitățile planificate în această perioadă în școli se desfășoară în baza unui orar special, elaborat la nivelul fiecărei unități de învățământ (două ore pentru elevii claselor a VIII-a și câte trei ore pentru elevii claselor a XII-a, la care se adaugă o oră în plus pentru limba maternă).

Elevii care nu optează pentru a participa direct la activităţile organizate în unitățile de educație clujene beneficiază, în continuare, de sesiuni online de pregătire a examenelor naționale.

La liceul Petru Maior din Gherla se pregătesc pentru examene elevii dintr-o clasă a VIII-a și patru clase a XII-a. Părinții elevilor de clasa a VIII-a au preferat să-și țină copiii acasă, cu pregătiri online, pentru a preveni îmbolnăvirile. De asemenea, două clase a XII-a fac pregătirile pe internet.

Liceul Ana Ipătescu are trei clase a XII-a și patru clase a VIII-a. Aici au venit la pregătiri aproximativ jumătate dintre elevii care se pregătesc pentru examenul de Evaluare Națională. La clasele a XII-a au venit la școală în jur de 70% dintre elevi.

La Liceul Tehnologic sunt două clase a XII-a (zi) și o clasă a XIII-a (seral), iar în bănci au revenit jumătate dintre elevi, restul preferând pregătirile online, de acasă.

Aproape toți elevii de la Liceul Kemeny Zsigmond au preferat să facă pregătirile pentru examene online, de acasă, dar cadrele didactice sunt pregătite pentru cursurile la școala. Liceul are două clase a VIII-a și două clase a XII-a.

Accesul elevilor în unitățile de învățământ se face după trierea medicală, când elevii sunt măsurați pentru temperatură. Până acum nu au fost cazuri de elevi cu temperatură la Gherla.

Toți elevii primesc la intrarea și la ieșirea din școală câte o mască, iar profesorii sunt echipați cu viziere. Accesul către sălile de curs este marcat cu săgeți, pe culoare separate. Intrarea la cursuri dimineața se face la ore diferite, pe grupe.

În ce privește examenul de bacalaureat, acesta ar putea fi susținut de elevi la liceul de proveniență, cu condiția să fie cel puțin 30 de elevi înscriși. coral