Clujul este al doilea oraș din țară care are cele mai multe contracte de muncă cu salarii de peste 10.000 de lei pe lună. Bucureștiul rămâne fruntaș la această categorie.

Clujul este al doilea oraș din România, unde salariile sunt foarte mari. Peste 236.000 de contracte de muncă cu un salar lunar brut de 10.000 de lei au fost înregistrate pe 23 februarie, potrivit unor date de la Inspecția Municii, obținute de Ziarul Financiar.

Clujul are înregistrate 20,458 de contracte cu salarii de peste 10.000 de lei pe lună. În fața Clujului, se poziționează Bucureștiul care are 127.232 de contracte înregistrate. După aceste două orașe mai vin și alte orașe din România cu un număr impresionant de contracte: Timiş -14.841, Ilfov – 9.755 şi Iaşi, cu 7.099.

Economia locală are un număr de peste 5,5 milioane de contracte de muncă înregistrate în REVISAL, ceea ce înseamnă că puțin peste 4,2% dintre contractile de muncă din România au salarii brute de 10.000 de lei.

„Oraşele mai sus menţionate au fost şi continuă să fie printre fruntaşele salariilor mari datorită multitudinii de companii multinaţionale şi româneşti care s-au tot dezvoltat şi implicit au tot creat noi locuri de muncă, promovându-i pe cei vechi şi crescându-le salariile. Contează foarte mult: infrastructura, investiţiile, centrele uni­versitare. În aceste oraşe există multe companii de IT, clinici şi spitale private, firme de intermediere de activităţi monetare care se tot dezvoltă şi implicit salariile cresc“, crede Sorina Faier, managing partener al companiei de recrutare Elite Searchers.

Judeţele care au cei mai puţini angajaţi cu salarii lunare brute de 10.000 de lei sau mai mari sunt Mehedinţi – 460 de contracte de muncă, Caraş-Severin – 493, Ialomiţa – 510, Vrancea – 511 şi Tulcea, cu 514 de astfel de contracte de muncă, conform infor­maţiilor de la Inspecţia Muncii.

În pandemie, clujenii au câștigat mai bine!

Clujul ocupă locul doi pe țară la salarii, în ciuda exploziei de cazuri de COVID-19. Salariul mediu net este de 3.970 de lei. Salariul clujenilor a crescut destul de mult în pandemie, cu un procentaj de 18%, ocupând în prezent locul doi în România, după Capitală. Salariul brut în orașul transilvănean a crescut cu aproape 700 de lei în medie.

Pe perioada pandemiei, în orașele mari precum București, Cluj sau Timișoara, angajatorii au făcut nenumărate încercări pentru a-și salva și securiza afacerile, dar și pentru a-și reduce flucturația de angajați. Aceste lucruri ar putea să explice creșterea salariilor în vremurile de criză.

coral