În a doua lună de vară, prețurile solicitate pentru apartamentele (noi și vechi) disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 1,8% față de luna anterioară. Valoarea medie de listare pentru o asemenea unitate locativă a ajuns, potrivit indicelui Imobiliare.ro, la 1.309 euro pe metru pătrat util (față de 1.333 de euro pe metru pătrat la finele lui iunie).

Cu o singură excepție, majoritatea centrelor regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat, spre deosebire de lunile anterioare, reduceri de preț – acestea au fost, însă, moderate. Pe segmentul apartamentelor vechi au avut loc scăderi în toate cele șase mari orașe ale țării, în vreme ce, pe segmentul nou, au fost înregistrate și majorări.

Marjele de scădere consemnate luna trecută în marile centre regionale s-au situat sub media națională de 1,8%. Faptul că cinci din cele șase mari orașe s-au înscris pe o traiectorie descendentă a prețurilor, deși datele statistice indică o revenire a activității de tranzacționare – avem o creștere inclusiv în iulie față de iunie – poate fi pus pe seama efectelor perioadei de lockdown dar și că ne aflăm, totuși, în plin sezon estival, mulți români profitând de menținerea măsurilor de «relaxare» pentru a merge mai repede în vacanță”, subliniază Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro

Cluj-Napoca s-a conformat, luna trecută, tendinței general descendente a prețurilor: pretențiile vânzătorilor s-au diminuat, aici, cu 0,6%, ajungând la 1.804 euro pe metru pătrat util (față de 1.815 euro pe metru pătrat în iunie). Cu 0,6% s-au ieftinit apartamentele din blocurile vechi, care au ajuns să coste, în medie, 1.782 de euro pe metru pătrat (față de 1.793 euro/mp). Unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un minus de 0,8%, de la 1.835 la 1.821 euro/mp.

coral