La începutul acestui an, Clujul a fost desemnat cel mai sigur oraș din România, iar statisticile arată că, de asemenea, municipiul se află și pe locul 13 în lume. 

Cluj-Napoca este cotat, în 2020, cel mai sigur oraş din România, după ce specialiştii de la Numbeo au dat publicităţii topul celor mai sigure oraşe din lume.

Cluj-Napoca are o rată de siguranţă de 80,31% şi depăşeşte oraşe precum Helsinki, Tokyo, Viena sau Copenhaga, fiind pe locul 13 în topul celor mai sigure oraşe din lume.
Conform celor de la Numbeo, Cluj-Napoca este urmat de Braşov, 77,65% rată de siguranţă, şi de Timişoara, 76,04% rată de siguranţă, în timp ce Bucureşti ocupă abia locul al cincilea pe România, la nivel de siguranţă, din cinci oraşe din ţara noastră câte au fost luate în calcul de specialiştii Numbeo, informează observator.tv.

Rata de siguranţă este bazată pe o formulă ce ia în calcul detalii precum numărul de crimie comise, numărul de jafuri, numărul de spargeri date, numărul de furturi de maşini, numărul de amenzi date pentru furturi din buzunare, etc.

Clujul, raiul spărgătorilor de mașini!

Cu toate acestea, există câteva probleme mari, care par să fie tot mai dese. Una dintre ele ar fi furturile din mașini. Astfel, potrivit IPJ Cluj, în primele două săptămâni din septembrie, au fost raportate 37 de furturi din mașini și, probabil, mai există multe care nu au fost raportate.

„Cu privire la situația infracțională solicitată de dumneavoastră pe perioada 1 august-13 septembrie 2020, vă comunicăm faptul că la nivelul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, secții urbane și rurale,  au fost înregistrate un număr de 37 de infracțiuni de furt din auto”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj pentru BZC.

Mașinile clujenilor nu sunt în siguranță nici în centrul orașului

Clujenii se plâng că mașinile lor au fost sparte în diferite zone ale orașului. Ceea ce ridică semne de întrebare este faptul că, multe spargeri au avut loc chiar în zona centrală a municipiului, în timpul zilei.

„Mi-au spart mașina pe strada George Barițiu, mi-au furat portofelul cu actele”, a scris o clujeancă pe rețelele de socializare.

„Deja 3, 4 mașini s-au spart în ultimele două săptămâni pe Hosu și Barițiu”, a spus o altă clujeancă. 

  coral