Pentru Ildi, o clujeancă în vârstă de 32 de ani, ziua de 28 iunie a.c. va rămâne întipărită în memoria sa ca o zi nefastă! Asta, pentru că în această zi Claudiu, fostul său iubit, i-a dat două bătăi cumplite – din gelozie şi de supărare pentru că l-a părăsit – şi pe deasupra i-a distrus şi două telefoane mobile! Dar – spune victima – factor agravant al evenimentului a fost acela că, pe lângă trecători, martor al scenelor de groază a fost şi fetiţa ei, în vârstă de patru ani, de pe urma cărora a rămas profund traumatizată psihic!

„Când l-am cunoscut era numai miere. Acum mi-a smuls părul…”

Tânăra aşteaptă în sala de aşteptare a I.M.L. Cluj, ca o pasăre rănită. Pare total abulică şi aşteaptă, cu buletinul în mână, să fie invitată în cabinetul de consultaţii. Are mai multe urme de lovituri pe faţă şi, după mişcările ei greoaie, se vede că a fost atinsă şi în alte părţi ale trupului. Habar n-are că trebuie să completeze un formular, însă are şansa că asistenta sesizează acest lucru şi îndeplineşte, pentru ea, această formalitate.

Într-un târziu mă hotărăsc s-o abordez, conştient că motivul sosirii sale aici nu este unul minor. Îmi mărturiseşte tot ce i s-a întâmplat – fără fasoane, parcă fericită fiindcă poate să-şi descarce sufletul în voie în faţa cuiva…

Începe aceasta: „Mă aflam după o căsnicie distrusă, cu un copil în grijă şi faptul că în urmă cu vreo trei luni m-am apropiat mai mult de Claudiu – deşi-l cunoşteam din copilărie – mi-a părut unul din cele mai frumoase lucruri care mi s-au întâmplat după mulţi ani.  Dar, în scurt timp acesta s-a schimbat,  astfel că am ajuns să nu-l mai recunosc: din tipul numai miere, numai zâmbet, care-mi aducea ciocolată şi flori, am descoperit, brusc, un ins gelos şi brutal, de care ajunsese să-mi fie frică…Şi atunci i-am spus că nu e cazul să mai fim împreună, fiindcă nu e tipul de bărbat de care am nevoie, având în vedere responsabilitatea mea faţă de fetiţă”…

Adaugă apoi, privindu-mă direct în ochi, semn evident de sinceritate: „Nu mă mai lăsa să mă văd cu sora mea şi cu cumnatul – care îmi îngrijeau copilul şi mă ajutau permanent – aşa că am fost nevoită să-l părăsesc, mai ales că nu se implica nici în relaţia noastră: doar venea nopţile la mine, ca un musafir şi apoi pleca, dimineaţă, la treburile lui. Iar, începând cu săptămâna trecută, după ce l-am alungat de la mine, a ajuns să mă urmărească peste tot şi să mă hărţuiască teribil, cu mesaje şi abordări ameninţătoare. Am anunţat poliţia şi am informat-o de situaţie, dar mi s-a spus că nu-mi poate da ordin de protecţie, atâta timp cât încă nu am fost bătută de el”.

Însă „condiţia” poliţiei va fi îndeplinită chiar mai repede decât şi-ar fi imaginat cineva: duminică seară, Ildi a coborât din maşina unei cunoştinţe, împreună cu fetiţa ei, ca să-şi viziteze un prieten din cartierul Grigorescu. Brusc, s-a trezit cu Claudiu în faţă.

„M-a atacat chiar acolo, în stradă. Mi-a ars o palmă, după care mi-a spart telefonul şi mi-a rupt şi ghiozdanul în timp ce încerca să mi-l ia. Nu ştiu, cred că-şi închipuia că am ceva documente împotriva lui şi vreau să le dau la poliţie. Apoi, culmea, după ce a venit o echipă de poliţişti la faţa locului, unul dintre ei mi-a spus, din nou, că bătaia încasată de mine e prea blândă, fără urme prea vizibile pe trup, decât nişte zgârieturi – aşa că procurorul nu va aproba cererea lor de a-mi obţine protecţie”…

A doua bătaie a fost cu „noroc”: a primit în sfârşit protecţia!

Dar, ca un făcut, lucrurile s-au repetat după circa o oră, în acelaşi loc, în momentul când Ildi intrase, totuşi, ca să-şi bea cafeaua cu prietenul ei! Dar de data asta nu în plină stradă, ci la ieşirea din bloc…

„Am ieşit din apartament, cu fetiţa de mână când a apărut el, din nou, şi m-a atacat pe casa scării. Am apucat totuşi să sun la 112 şi să-i spun doamnei dispecer ce se întâmplă, dar el a sărit pe mine şi  mi-a smuls din nou telefonul, celălalt pe care-l deţin, primul fiind inutilizabil. Apoi, turbat de furie, a început să-mi care pumni şi picioare în cap, după care să mă târască pe podea în timp ce mă ţinea de păr… Mi-a smuls cam jumătate din podoaba capilară şi mi-a trântit şi al doilea telefon, după care mi l-a furat şi a fugit. L-a găsit poliţia, fără cartelă, pe capota maşinii cunoştinţei care mă aştepta afară…”

Arată că, din acel moment – când lucrurile luaseră deja o turnură dramatică şi extrem de periculoasă pentru viaţa ei – purtarea poliţiştilor a devenit de-a dreptul exemplară! A fost luată în primire de unul dintre ei, care a chemat ambulanţa, a însoţit-o peste tot – inclusiv la U.P.U Cluj-Napoca – şi a protejat-o multe ore după aceea, întocmind totodată şi ordinul de protecţie.

„Pe deasupra, s-a ocupat ca să poată cumnatul să-mi preia fetiţa în bune condiţii, s-a asigurat că a ajuns cu ea acasă, după care m-a îndrumat şi pe mine cum să fac să vin astăzi la I.M.L. – şi ce paşi să fac în continuare”, adaugă Ildi.

Femeia are o tresărire bruscă şi adaugă, ca şi cum şi-ar fi amintit un lucru important: „Culmea, azi dimineaţă, la ora trei, cine credeţi că era la geamul meu – eu locuind la parter? Claudiu! Dar, la venirea poliţiştilor, acesta a fugit din nou de la faţa locului, astfel că oamenii legii n-au avut cum să-i comunice de ordinul emis pe numele lui! L-am înştiinţat eu, azi dimineaţă, când m-a sunat pe telefonul cumnatului. L-am avertizat să stea la minim de 200 de metri de mine, că altfel o păţeşte!”

Nu-şi isprăveşte vorba şi femeia este poftită în cabinetul de consultaţii. Se întoarce cu un certificat, în care medicii i-au recomandat între 4 şi 5 zile de îngijiri medicale. Apoi, înainte de a părăsi instituţia medicală, îmi mărturiseşte din nou, cu o furie greu stăpânită:

„Nu-l iert pe acest om fiindcă eu, la viaţa mea, n-am căpătat niciodată bătaie de la cineva – nici măcar de la părinţi! Claudiu are obsesii bolnave, rămase din perioada când era cu o fostă iubită, care se prostitua şi avea impresia că şi eu fac acelaşi lucru!  Dar să ajungă să mă târască pe jos, să-mi care pumni şi picioare în cap şi să-mi smulgă părul – aşa ceva nu poate fi îngăduit. Plus traumele fetiţei mele, care nu le vorbeşte cunoscuţilor decât de faptul că mami a ei a fost bătută”!

  coral