În 27 august, Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care firma deținută de Adrian Tomșa – Clever Media Transilvania SRL – preia postul de televiziune Prima TV, de la Prima Broadcasting SRL, companie aflată în reorganizare, fiind una dintre afacerile lui Cristian Burci.

Clever Media Transilvania SRL este o companie ce aparține grupului deținut de domnul Adrian Tomșa, care deține mai multe investiții în România printre care canalele TV Look (Look Plus și Look Sport), AgroTV și Profit.ro, dar și paginile web Looksport, Lookplus, Lookmedica, Agrotv și Profit.ro.

”În urma analizei acestei concentrări economice, Consiliul Concurenţei a constatat că operaţiunea propusă nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia şi nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, arată Consiliul Concurenței.

În urmă cu aproximativ două luni, Consiliul Concurenței a început evaluarea acestei tranzacții în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal. Amintim că o astfel de operațiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenței.

Firma Clever Business Transilvania este administrată de Pop Tudor Mircea, iar acționari sunt Adrian Tomșa (75%) și societatea Clever Media Network SRL, controlată tot de Tomșa. Firma respectivă a declarat anul trecut o cifră de afaceri de peste 111 de milioane de lei și un profit de aproape 4 milioane de lei.

În schimb, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Clever Business Transilvania SRL nu a declarat nicio cifră de afaceri în anii 2018 și 2019, în schimb, a declarat în ultimii ani pierderi constante. Anul trecut, societatea avea un singur angajat, iar în 2018 niciunul

Cel mai mare consultant din lume a intermediat tranzacția

Tranzacția pentru Prima TVar fi putut să se încheie încă din 2018, când au existat o serie de negocieri între Tomșa și Burci. La data respectivă prețul vânzării fiind de 4,8 milioane de euro. Ulterior, SC Prima Broadcasting a apelat la serviciile de consultanță ale PWC, astfel că negocierile au fost suspendate până în această primăvară. Odată cu reluarea lor, prețul a fost stabilit la aproximativ 5 milioane de euro, pentru perfectarea contractului fiind nevoie și de acordul Consiliului Concurenței.

Pentru a vinde Prima TV, Cristi Burci a apelat la serviciile celei mai mari companii de audit și consultanță din lume, respectiv PWC.
Compania a consiliat statul român în mai multe tranzacții importante precum privatizarea Electrica Muntenia Sud, cedată italienilor de la Enel pentru 820 de milioane de euro, și a conceput procesul de privatizare al Oltchim. De asemenea, PWC a recrutat managerii privați ai companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor.

Problemele penale l-au împins pe Burci să iasă din afacerile media

Odată cu încheierea acestei tranzacții, Cristi Burci va ieși din afacerile pe care le-a avut în domeniul media.
Decizia a fost luată în contextul unor anchete penale care îl vizează pe omul de afaceri.
Potrivit anchetatorilor, Burci, a iniţiat, începând cu anul 2006, un grup infracţional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, actual candidat UNPR la Primăria Caracal, dar şi de alte opt persoane.

Printre acestea se numără şi Denisa Turcu, administratorul special al „Adevărul”. Membrii grupului ar fi prejudiciat ROMVAG Caracal şi bugetul statului prin evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Anchetatorii spun că prejudiciul cauzat ROMVAG se ridică la peste 7 milioane de euro şi 4 milioane de lei.

Tot începând cu anul 2006, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane şi societăţi comerciale la care deţineau acţiuni sau erau deţinute în totalitate de persoane apropiate, cei vizaţi de anchetă „au reuşit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei”. Pe de altă parte, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente contabile care nu au la bază operaţiuni reale, grupul condus de Cristian Burci a creat un prejudiciu statului român de peste 25 de milioane lei, arată Gazeta de Cluj.
În timpul cercetărilor, Cristi Burci a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar. În momentul de față el se află în Dubai. coral