Ambulanțele nu mai au loc în curtea de la Clinica de Ortopedie din Cluj-Napoca, fiind zeci și zeci de cazuri în ultimele 24 de ore, arată Știri de Cluj.

Medicii de gardă spun că s-au înregistrat cel puin 120 de cazuri de clujeni, care au suferit fracturi în urma căzăturilor pe trotuarele pline cu gheață și necurățate. Primarul Emil Boc nu a spus nimic despre acest subiect, fiind mari probleme în cartierele Clujului, unde firmele care se ocupă de deszăpezire nu au aruncat deloc sare pe trotuarele publice. 

S-a ajuns că sunt curățate intrările în blocuri și aleile, de către locatari, dar când ieși pe strada publică trotuarele sunt complet necuratate si risti in orice moment sa cazi și sa îți rupi piciorele. 

Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, cetățenii sunt obligați să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri.

OG nr. 21/2002 nu face referire la sancțiuni, pentru că aceste obligații specifice sunt reluate prin acte ale consiliilor locale. În cazul nostru Primăria Cluj-Napoca ar fi trebuit să dea amenzi acolo unde nu se curăță trotuarul.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca spun că nu au dat amenzi pentru trotuare necurățate, fiind trimise numai somații. Astfel, în ultimele 30 de ore au fost emis 86 de somații de curățare a trotuarelor, dar nu s-a dat vreo amendă.

Municipalitatea spune că, în paralel, au intervenit și firmele de deszapezire cu material antiderapant. Cei somați să curețe trotuarele s-ar conformat, spun reprezentanții Primărei Cluj-Napoca.

coral