Părinții pot să înceapă demersurile legale pentru a primi bani din partea Primăriei, pentru a-și plăti bonele, întrucât Legea 35/2020 a intrat în vigoare. Sumele de bani care pot fi încasate variază în funcție de numărul de copii de vârstă preșcolară și de veniturile lunare ale familiei.

Suma de bani variază între 250 și 710 lei, în funcție de venitul lunar net pe membru de familie. Pentru a calcula venitul lunar net, se va analiza media veniturilor nete din ultimele șase luni. Limita superioară este de 3.500 de lei/membru de familie.

Banii pot fi ceruți de părinții care au copii ce n-au împlinit încă șase ani și nu se duc nici la creșă, nici la grădiniță. Aceștia trebuie să fie domiciliați în România, angajați cu contract de muncă, sau să obțină venituri independente. Părinții fără loc de muncă, chiar dacă primesc sau nu ajutorul de șomaj, pot beneficia de aceste sume.

Totuși, aparținătorii copiilor nu pot cere banii dacă au refuzat un loc la creșă sau grădiniță, dacă și-au retras copilul de la aceste instituții sau dacă au restanțe la plata impozitelor pe teren, clădire sau mașină.

Primăria Cluj-Napoca a început să lucreze pentru a acorda ajutorul de bonă, aceasta alocând fonduri la bugetul local. Cererea se depune la serviciul public de asistență socială al Primăriei, care verifică dacă părintele îndeplinește condițiile legale pentru acordarea ajutorului de bonă, iar dreptul la bani se aprobă prin dispoziția primarului în cel mult 60 de zile de la depunerea documentației.

coral