Potrivit declarațiilor oficialităților locale și județene, de la 1 iulie 2019, clujenii sunt obligați să colecteze selectiv. Firmele de salubritate vor cântări gunoaiele produse de populație, iar cetățenii vor plăti în funcție de cantitatea de gunoi produsă.

Sistemul gândit de autoritățile clujene nu este unul ideal deoarece are câteva lacune care vor face ca anumite persoane să plătească mai mult decât altele, iar colectarea selectivă riscă să dea bătăi de cap firmelor de salubritate.

Unde este problema în acest mod de plată?

Deși se vehiculează ideea că fiecare asociație de locatari va avea cartelă sau cheie la punctul gospodăresc, există riscul în multe zone ale orașului, ca în tomberoane, sau pe lângă acestea, să arunce și alte persoane care nu locuiesc la adresa alocată punctului gospodăresc. Mai mult decât atât, pubelele îngropate, montate de muncipalitate în mai multe zone ale orașului, nu au un sistem de împejmuire prin care persoanele care nu sunt arondate acelor pubele să fie blocate în depozitarea deșeurilor.

Soluția pentru a evita ca la punctele gospodărești să arunce alte persoane decât cele riverane este amplasarea de camere de supraveghere. Prin aceste camere de supraveghere vor putea fi identificate persoanele care depozitează gunoiul abuziv la alte ghene decât cele la care sunt arondate. Camerele de supraveghere ar urma să aibă o persoană care să sesizeze organele abilitate în vederea identificării contravenienților și sancționarea acestora.

O altă variantă privind plata la cantitate și o colectare selectivă este ca asociațiile de locatari să angajeze o persoană care să stea 24 de ore din 24 lângă tomberoane pentru a verifica dacă cei care duc gunoiul la ghenă respectă principiul de colectare selectivă. În acest caz este de înțeles că persoanele respective vor trebui plătite din conturile asociațiilor, ceea ce va duce inevitabil la o creștere semnificativă a costului pe kilogramul de deșeu produs.

Sancționarea centățenilor care nu vor colecta selectiv sau vor depozita la întâmplare în alte zone decât cele cărora le sunt arondați se va face prin intermediul poliției locale. În acest caz este lesne de înțeles că vor exista mii de sesizări venite din partea cetățenilor cu privire la cine, cum și ce aruncă la tomberon.

Potrivit specialiștilor, riscul ca cea de-a doua celulă de depozitare a gunoaielor de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor să nu mai fie construită este unul foarte mare. Cei care vor câștiga licitația pentru colectarea deșeurilor produse de populație își vor lua în calcul un eventual profit însă, dacă după un an, doi sau trei nu vor scoate un profit sau cel puțin nu își vor recupera din investiție, vor renunța așa cum s-a întâmplat la Bistrița. În acest caz, Clujul riscă să nu aibă o a doua celulă de depozitare și să ajungem în câțiva ani la o nouă criză a gunoaielor.

Sursa: monitorulcj.ro

coral