Cluj-Napoca este unul dintre orașele cu cea mai bună calitate a vieții. Aparent, orașul transilvănean întrece chiar și Londra și New York la acest capitol.

Municipiul Cluj-Napoca are în prezent un index al calității vieții de 150.44, pe când New York are 138.05, iar Londra doar 128, conform unei platforme online care măsoară calitatea vieții.

Totuși, orașul din inima Transilvaniei se apropie de un stil de viață asemănător celui din Praga, capitala Republicii Cehe, un loc mult îndrăgit de turiști, dar chiar și de Dubai, unde calitatea vieții este de 154.03. Capitala noastră este mult sub acest punctaj. București are un index de 115.52 calitatea vieții, asemănător cu Panama City, unde indexul este de 106.27.

În schimb, orașul Sydney din Australia a impresionat cu un index imens al calității vieții, de 176,25. Tot în Australia, de fapt, se află orașul cu cea mai bună calitate a vieții, în care indexul este de 208.85.

Criteriile care se iau în considerare la măsurarea calității vieții sunt: puterea de cumpărare, siguranța, îngrijirea medicală, climatul, costul de trai, prețul proprietății, traficul rutier și poluarea.

Cluj-Napoca a ajuns să depășească cel mai populat oraș din Statele Unite ale Americii, la calitatea vieții. Diferența nu este una imensă, dar sigur este semnificativă. Indexul calității vieții din Cluj-Napoca este de 150.44, conform datelor raportate în decembrie 2020. Indexul calității vieții din New York, este de 138.05, conform ultimei raportări din ianuarie 2021.

Există cinci criterii la care Cluj-Napoca depășește New York-ul, privind calitatea vieții. În primul rând este vorba de siguranță, care în Cluj este ridicată, în timp ce în orașul american este notată ca doar „moderată”. Un alt factor este costul vieții. În timp ce în Cluj-Napoca acesta este „foarte scăzut”, în New York este „ridicat”.

Lucrurile care sunt mai scumpe în Cluj-Napoca față de New York sunt următoarele: laptele (cu 5,87%), benzina (cu 90.21% mai scumpă în Cluj), o pereche de pantaloni (cu 2,74%). Prețul de consum este cu 58.29% mai mic în Cluj-Napoca decât în New York, iar prețurile chiriilor cu 85.06%. La Cluj este mai ieftin să mănânci la restaurant cu 60.59% decât în orașul american, iar prețurile cumpărăturilor sunt cu 64.03 mai mici. Chiar și așa, puterea de cumpărare locală este mai mică la noi, cu 49.89% decât în NY.

coral