Unul din cele mai dezvoltate orașe din România, din mai toate punctele de vedere, este indiscutabil orașul Cluj Napoca. În ultimii ani zonele industriale din Cluj au luat un avânt considerabil, la fel și ponderea numărului de locuitori. În același timp serviciile oferite de primăria orașului au resimțit o creștere semnificativă. Ultimele date statistice arată o creștere a taxelor locale, în special a celor de salubrizare.

Cluj Napoca și explozia dezvoltării urbane

În ultimii ani orașul Cluj Napoca a resimțit o adevărată explozie a creșterii urbane și industriale. Cluj Napoca astăzi este un hub foarte important din punct de vedere logistic și este geografic foarte atractiv. Forța de muncă înalt calificată este un alt avantaj, iar un element diferențiator pentru Cluj este terenul. Acesta limitează dezvoltarea de noi zone și implicit crearea unei eventuale concurențe.

Din acest motiv, prețurile din Cluj sunt la un nivel foarte ridicat, spun analiștii. Dezvoltatorii parcurilor logistice analizează cu atenție posibilele investiții aici, unde prețurile depășesc 40 de euro pe metrul pătrat.

Odată cu dezvoltarea hub-urilor industriale din zonă, a crescut și densitatea populației, la fel și noile zone rezidențiale. Taxele și impozitele locale au crescut considerabil în ultimii ani, făcând din Cluj Napoca unul din cele mai scumpe orașe.

Locuitorii plătesc cele mai mari taxe de salubrizare

Primăria orașului Cluj Napoca în ultimii ani s-a axat pe servicii de calitate, indiferent despre ce servicii vorbim. Odată cu creșterea calității serviciilor au venit și majorările taxelor locale.

Așa se face că, la un calcul simplu, aflăm că locuitorii orașului ajung să plătească pe lună o taxă de salubrizare de 15 lei de persoană. Dacă e să facem un calcul anual, ajungem să constatăm că Primăria Cluj Napoca încasează de la fiecare locuitor 180 de lei pe an.

Asta înseamnă de aproximativ 40 de ori mai mult decât ceea ce se încasează în București. Unii din locuitorii orașului și-au exprimat nemulțumirea pe rețelele de socializare, declarând:

„Nu ştiu, noi om fi mai proşti? În Cluj taxa de salubritate este 15 lei/lună/persoană şi daca vrei să arunci deşeuri voluminoase plăteşti exagerat de mult. Nu ştiu dacă aţi încercat să faceţi treaba asta civilizat, să nu lăsaţi canapeaua veche în spatele pubelei.

Trebuia să chemi un evaluator care să estimeze volumul (plătit cu minim 50 lei) şi apoi să plăteşti ridicarea şi transportul, în total peste 200 lei, pe care nu i-am dat în final pentru că am găsit pe OLX pe cineva să o ia pe gratis. Ei, în sectorul 2 din Bucureşti taxa este 5 lei/lună/persoană şi ridicarea deşeurilor voluminoase se face GRATIS!!!”, a scris o clujeancă pe Facebook. coral