Cele mai multe proiecte certificate de Romanian Green Building Council (ROGBC) sunt concentrate în zonele București, Cluj și Timișoara.  

12.000 de locuinţe incluse în proiecte rezidenţiale noi din România au fost certificate astfel, conform unei analize realizate de către BuildGreen, liderul pieţei locale de consultanţă în domeniul proiectării, dezvoltării şi certificării clădirilor sustenabile din țară.

60 de proiecte rezidenţiale locale au fost certificate. Cea mai mare parte a acestora (44) au fost certificate ”Green Homes” după schema dezvoltată de către RoGBC, însumând 10.000 de locuinţe. Alte 15 de proiecte rezidenţiale au obţinut sau sunt în curs de obţinere a unei certificări „verzi” după schema britanică BREEAM, numărul lor fiind în creştere în ultima perioadă.

”Implementarea unei certificări sustenabile se transpune în economii semnificative ale consumurilor de energie, ceea ce face ca aceste proiecte să fie mai atractive. În viitor vom vedea extinderea acestora pe segmentul rezidenţial şi al clădirilor publice”, afirmă Răzvan Nica, managing director BuildGreen.

Locuinţele dintr-un proiect rezidenţial conceput şi construit conform principiilor sustenabilităţii au consumuri de energie reduse cu 25-50%. Aceste economii sunt realizate la costurile cu încălzirea locuinţelor, datorită materialelor şi tehnicilor de construcţie performante, şi la consumul de electricitate.

Reducerea consumurilor de energie ca urmare a dezvoltării unui proiect rezidenţial după normele sustenabilităţii se traduce prin economii în echivalent a 10% din costul unui apartament nou, pe durata achitării unui credit ipotecar.

Printre proiectele certificate RoGBC se numără Amber Gardens, Aviaţiei Park sau One Herăstrău Park şi One Mircea Eliade (Bucureşti) şi Wings (foto) (Cluj-Napoca). Cele mai multe proiecte rezidenţiale certificate sunt în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov şi Iaşi.

BuildGreen a fost implicată în certificarea sustenabilă a 200 de clădiri şi proiecte imobiliare, cu o suprafaţă de 5 milioane mp şi o valoare investiţională de 8 miliarde de euro. Compania are două birouri, în Bucureşti şi Praga.

coral