Extinderea Parcului Etnografic Romulus Vuia (PERV) din Cluj-Napoca vizează o suprafață de 42 ha, care îl va transforma în cel mai mare muzeu în aer liber din România.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat, la ZIUA LIVE, ultimele vești privind proiectul de extindere şi modernizare a PERV. „Se vorbește foarte mult despre nevoia de a avea cât mai multe parcuri și spațiu verde într-un oraș. Ne-am gândit că există nevoia acută de a extinde și moderniza parcurile în tot județul.

Am propus primăriei clujene ca în parteneriat să realizăm o extindere a actualului parc etnografic, pe care CJ îl are în proprietate. Acolo este Muzeul Etnografic al Transilvaniei, iar cest parc îl extindem la 42 ha, până la Pădurea Hoia, înspre Baciu. PERV va deveni cel mai mare parc din România. Clujenii vor beneficia de trasee de ciclism, alergare, zone de picnic, clădiri care redau arhitectura tradițională”, a spus Alin Tișe.

Concret, prin acest proiect, se propun trei obiective mari:

• Centrul de Vizitatori al PERV – compus din punct de informare turistică, sală multifuncțională evenimente, sală de expoziții, cafetărie sau depozite

• Centrul Administrativ al PERV – compus din birouri administrative, zonă seminarii, zonă a lucrărilor de parc, atelier de dulgherie.

• Satul de Vacanță – sector pentru ateliere cu tematică etnografică – compus din șură de joc, case în stilul tradițional românesc/ săsesc/ maghiar, ateliere de prelucrare a lemnului, a textilelor, respectiv ateliere de olărit și pictură tradițională

„De asemenea, pentru prima dată vom avea un spațiu adecvat, un depozit pentru obiectele pe care muzeul etnografic le deține. În prezent, obiectele ce aparțin muzeului etnografic sunt împărțite prin tot orașul, pe la subsolul unor clădiri sau blocuri. Ele vor fi adăpostite în aceste clădiri special amenajate și vor putea fi vizitate de către toți cei care vor trece pragul acestui muzeu” , a precizat Tișe.

Acesta a mai spus că, până acum, investițiile s-au făcut dintr-o finanțare străină, norvegiană. Au contribuit la realizarea studiilor și a proiectului tehnic, iar acum „s-au prins” 2 milioane de lei din bugetul județului Cluj pentru a finaliza procedura administrativă. 

„Costurile de extindere a parcului sunt estimate la 10 milioane de euro. Totodată, vom încerca să obținem o finanțare europeană, iar din bugetul județului să putem suporta o parte din costuri”, a explicat șeful forului administrativ clujean. coral