News Flash:

CNA vrea sa „mute“ sexul si violenta dupa ora 1 noaptea pentru protejarea minorilor

21 Martie 2013
1333 Vizualizari | 0 Comentarii
CNA ar putea amana difuzarea programelor destinate publicului de peste 18 ani dupa ora 1.00. Decizia este o tentativa de a stopa contraeducatia din media ce-i afecteaza pe minori.  

„Societatea romaneasca este din ce in ce mai rezistenta la violenta, oamenii au devenit nepasatori, iar insensibilitatea lor are efecte paguboase asupra psihologiei publicului“, este de parere Cristina Trepcea, membra CNA. Specialista considera ca acest efect negativ este cauzat, printre alti factori, si de expunerea constanta a tinerilor la programe necorespunzatoare varstei, ce sunt difuzate la ore nepotrivite ori care nu respecta incadrarile de varsta 12, 15, respectiv 18. Pentru a proteja publicul minor de consecintele negative ale consumului de media, membrii CNA au propus cateva modificari si completari pentru Decizia nr. 220/2011 cu privire la Codul de reglementare a continutului audiovizual.
PREVEDERI SALVATOARE?
Programele 18 se vor difuza numai in intervalul orar 1.00-6.00, cu un semn de avertizare ce reprezinta un cerc de culoare alba, in interiorul caruia, pe fond transparent, va fi scris numarul 18, cu font alb. Asta inseamna ca programele de acest tip vor fi amanate cu o ora fata de cum publicul s-a obisnuit.  Astazi, filmele ce abunda in scene erotice si violenta, dar si emisiunile in care amanta si sotia se bat, asa cum s-a intamplat cu partenerele manelistului Nicolae Guta la CanCan TV, ori in care invitatii fac striptease, dupa cum a fost cazul Oanei Zavoranu la show-ul pacatos al lui Capatos, sunt ofertele unor posturi ce-si sporesc vanzarile si isi atrag audienta prin subiecte de tip tabloid. Aceste programe, pe cat sunt de distractive pentru unii, pe atat sunt de periculoase pentru copii si adolescenti.  Proiectul mai prevede ca programele 18+ sa fie restrictionate printr-un sistem de control parental, astfel incat accesul la ele sa fie posibil doar pe baza introducerii unui cod personal format din cel putin patru cifre. Mai mult, in intervalul orar 6.00-24.00 vor fi interzise productiile ce prezinta in mod repetat violenta fizica, psihica sau de limbaj, scene de sex sau comportament obscen, persoane in ipostaze degradante si lupte libere nereglementate de federatii sportive.
Cum se incadreaza programele?
In prezent, responsabilitatea de a incadra programele TV in limitele AP, 12, 15 si 18 revine radiodifuziunilor, care, daca nu eticheteaza corect productiile, risca sa fie amendate de CNA.  Pentru a segmenta filmele in categoriile propuse, programatorii au in vedere legile privind protectia minorilor romani, dar si incadrarea peliculelor respective in tara producatoare (efectuata in SUA de catre Motion Picture Association of America, iar in Marea Britanie de catre The British Board of Film Classification). Programatorii consulta site-uri de specialitate, precum www.cncinema.abt. ro, www.imdb.com, www.filmratings.com si www.mpaa.org, analizeaza etichetele de varsta pe care le-au acordat specialistii-colegi si incadreaza peliculele intr-un segment de varsta atunci cand gasesc doua pareri identice, potrivit adevarul.ro.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, segmentele de varsta se pot schimba. 

„In urma cu mai multi ani, «Terminator» a fost incadrat la segmentul 15, dar astazi, este etichetat cu 12, pentru ca scenele respective sunt banale pentru unii“, subliniaza Cristina Trepcea. Aceasta, insa, este numai o dovada a faptului ca publicul s-a obisnuit cu violenta, integrand-o tot mai mult in viata de zi cu zi. „Scopul acestui proiect este de a impiedica televiziunile comerciale sa continue contraeducatia. Ideal ar fi ca televiziunea publica sa aiba un rol educativ“, spune Trepcea. Cu toate acestea, la inceputul lunii martie, CNA a decis sa amendeze cu 10.000 de lei postul TVR 1 pentru ca intr-o dupa-amiaza a difuzat imagini indecente cu solista Bijou care a cantat intr-o rochie scurta si fara lenjerie intima in direct la emisiunea „Lozul cel mare“.
Ultima strigare
Pana pe 28 martie, cand se vor implini 30 de zile de la propunerea acestor reglementari, proiectul de decizie este deschis consultarii publice, reprezentantii radiodifuziunilor, dar si telespectatorii obisnuiti fiind invitati sa-si trimita observatiile si recomandarile catre CNA. Dupa aceasta perioada, membrii CNA vor lua o decizie care, odata inregistrata la Monitorul Oficial, nu va mai putea fi modificata.
Ce spun specialistii
Studiile psiho-sociale arata ca expunerea la imagini socante ori la stimuli agresivi puternici afecteaza in special copiii, care, spre deosebire de adulti, sunt mai receptivi si mai sensibili la informatiile primite din media. Violenta fizica si de limbaj, anxietatea si nepasarea cu privire la nevoile celor din jur sunt doar cateva dintre efectele perverse ce-i vizeaza pe minorii care urmaresc frecvent astfel de programe. Proiectul propus de CNA are ca scop diminuarea acestor probleme, insa este aceasta o solutie utila?
„Masurile restrictive nu si-au dovedit eficacitatea, iar in momentul in care i se interzic anumite programe, copilul are tendinta de a incalca aceasta regula“, spune Anca Velicu, cercetator la Institutul de Sociologie al Academiei Romane. D in punctul sau de vedere, difuzarea programelor de tip 18 dupa ora 1.00 nu ar putea contracara pericolele propagate de media. In urma studiilor pe care le-a efectuat cu privire la modul in care copiii percep violenta, Velicu a ajuns la concluzia ca in programa scolara ar trebui introduse cursuri de media, prin care elevii sa invete cum sa consume productiile media intr-un mod benefic. „Sistemul de control parental este inutil atat timp cat copiii de astazi au acces nelimitat la internet si isi cauta singuri informatiile de care sunt interesati. In loc sa le interzica sa se uite la televizor, parintii ar trebui sa-si faca timp sa discute cu ei si sa le spuna ca sangele este, de fapt, suc de rosii. Violenta nu trebuie blamata, pentru ca poate avea un rol pozitiv, daca este explicata“, mai spune Velicu. Totusi, specialista atrage atentia asupra faptului ca programele neadecvate de la TV sunt doar o veriga din lantul slabiciunilor. Chiar daca ar fi difuzate dupa ora 1.00, comportamentul agresiv al tinerilor ar continua sa fie influentat, in primul rand, de contextul social in care se dezvolta si de modelele primite in familie si la scoala.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cna publicului media minori violenta sihologiei publicului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3075 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012554 (s)