Ger şi ninsori în România la sfârșit de lună martie. Conform meteorologilor Administrației Naționale de Meteorologie, jumătate din ţară nu scapă de iarnă. Prognoza meteo pentru următoarele zile îi va întrista pe toți românii.

Iarna se întoarce în România. ANM a emis atenționări de vreme rea

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au emis două atenționări Cod galben de îngheț, brumă, dar și alte fenomene meteo cum ar fi lapoviță, ninsoare și vânt pentru următoarele zile.

Astfel, Codul Galben și Informarea Meteorologică de vânt și răcire întră în vigoare luni, 27 martie, ora 06:00, și este valabilă până miercuri, 29 martie, orele 21:00.

Ce fenomene se vor înregistra în timpul atenționărilor meteo
Fenomene vizate ale celor două atenționări meteo sunt intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, răcire accentuată, precum și îngheț la sol și brumă.

De asemenea, în intervalul menționat de meteorologi, precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a României.

Precipitații mixte, iar la munte ninsori

Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopții de luni spre marți, respectiv 27/28 martie, îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte, adică măzăriche, lapoviță, dar și ninsoare.

În schimb, la munte vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 15-20 de litri pe metrul pătrat.

Se va produce îngheț la sol

Vântul își va face prezența intensificându-se treptat în toate regiunile teritoriului cu viteze în general de 45…65 de kilometri la oră, iar în zona montană înaltă va sufla și mai tare.

În zilele de marți și miercuri vremea va deveni rece pentru această perioadă în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent cu minus, astfel că se va produce brumă și îngheț la sol.

Ploi cu fulgere și tunete

În sud-estul țării, în seara zilei de luni (27 martie), vor fi averse ce pot avea și caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și posibil căderi de grindină.

O altă atenționare meteo Cod galben de vânt puternic este valabilă luni, 27 martie, între orele 06:00 și 23:00.

Viscol la munte

În intervalul atenționărilor meteo ANM, local și temporar în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, Dobrogea și în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55-65 kiolmetri pe oră.

Nu în ultimul rând, în zona montană înaltă, în general la altitudini mai mari de 1700 de metri, rafalele de vânt vor depăși 80-90 de kilometri la oră. Acest fapt va face că ninsoarea să fie viscolită și să determine scăderea semnificativă a vizibilității în zonă.