Una dintre principalele îngrijorări ale șoferilor o reprezintă valoarea amenzilor. În noul cod rutier sunt prevăzute valoarea amenzilor și categoriile acestora, iar dacă ai avut ”norocul” să fii amendat, află cum poți scăpa de amendă.

Amenzile prevăzute în noul Cod rutier

Amenzile rutiere sunt calculate în baza elementului ”punct-amendă”. Îngrijorarea șoferilor că amenzile ar putea crește, ei bine află că în acest an, punctul-amendă se menține la aceeași valoare de 145 de lei, amenda minimă fiind de două puncte-amendă, contravaloarea a 290 de lei. Categoriile de amenzi prevăzute în Codul rutier sunt pe mai multe clase, și anume:

clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);

clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);

clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);

clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);

clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).

Un lucru de reținut este faptul că, în 2021, șoferii nu vor mai lua amendă pentru neprezentarea dovezii care certifică faptul că o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) în format fizic. Această dezbatere a fost propusă încă de anul trecut, iar cei de la ASF au rezolvat-o, astfel că acum poți dovedi existența asigurării auto și prin prezentarea contractului sau poliței de asigurare în format electronic sau prin verificarea directă în baza de date gestionată de către autorități.

O altă veste bună pentru șoferi este reprezentată de faptul că aceștia nu vor mai fi amendați în cazul utilizării telefonului mobil atunci când se află la volan, atât timp cât utilizarea acestuia se face prin modul handsfree (mâini-libere).

Cum poți scăpa de o amendă

Atunci când ai fost pe picior greșit, ți se întocmește un proces-verbal. Acest proces-verbal poate fi contestat în instanță. Astfel, printre elementele obligatorii pe care trebuie să le conțină procesul-verbal de constatare a contravenției, se numără numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal, fapta și data comiterii acesteria și semnătura agentului constatator. Dacă aceste elemente nu sunt completate în totalitate, instanța îți poate da câștig de cauză.

Începând cu anul 2018, poate exista și posibilitatea de anulare a procesului-verbal de contravenție, dacă fapta comisă nu este descrisă suficient de detaliat. Contestarea procesului-verbal trebuie să menționeze termenul dar și instanța la care se depune plângerea contravențională, în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția. Termenul de depunere a acesteia este de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. Dacă instanța nu ți-a dat câștig de cauză, te poți adresa mai departe la tribunal. coral