Noul Cod Rutier a intrat în vigoare la începutul anului curent, așa că au apărut mai multe modificări importante în ceea ce privește circulația pe drumurile publice. Noile schimbări sunt menite să reducă numărul accidentelor rutiere, însă vizează și adoptarea unui comportament mai puțin agresiv al conducătorilor de autovehicule. Totodată, au apărut și noi limite de viteză aplicabile pe anumite tronsoane de drum.

După cum stabilește legislația rutieră, orice șofer care circulă pe drumurile publice din România trebuie să respecte regimul legal de viteză. Ei bine, noul Cod Rutier 2022 stabilește un regim de viteză care diferențiază drumurile naționale europene și cele expres, atât din punct de vedere al vitezei maxime admise, cât și în ceea ce privește perspectiva regimului de circulație aplicabil pe acestea.

Pe raza localităților, limita maximă de viteză a rămas de 50 km/h, însă există și câteva excepții. De exemplu, pe unele sectoare de drum, în funcție de gradul de periculozitate, administratorul drumului poate stabili pentru autovehiculele din categoriile A și B, limite de viteză mai mari. Cu toate acestea, ele nu pot depăși 80 km/h.

Una dintre cele mai importante modificări ale noului cod rutier, poate chiar cea mai importantă, face referire la limitele de viteză pe drumurile expres. Mai exact, potrivit noilor prevederi, limita de viteză pe astfel de drumuri a crescut la 120 km/h, de la 100 km/h cât era până acum. Deși limita de viteză a fost majorată, în România există doar 40 de kilometri de drum expres, așa că șoferii nu se vor bucura prea mult de noua modificare.

Cu ce viteză poți circula pe drumurile din România

Conform noilor modificări aduse Codului Rutier, limitele de viteză în afara localităților sunt în felul următor:

Pentru autovehiculele din categoriile A și B – 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naționale europene și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

Pentru autovehiculele din categoriile C, D și D1 – 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naționale europene și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

Pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 și C1 – 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naționale europene și 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

Tractoare și mopede – 45 km/h.

Ce riscă șoferii care nu respectă regimul legal de viteză

Punctul de amendă rămas la aceeași valoare din 2017, adică de 145 de lei. Însă, va rămâne la acest nivel doar până la finele anului curent. Conducătorii auto ce nu respectă noile prevederi legale cu privire la limitele de viteză riscă să fie sancționați cu amenzi prevăzute la clasa a IV-a de sancțiuni. Mai precis, aceștia pot fi sancționați cu 9 până la 20 de puncte amendă, adică cu amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Pe de altă parte, șoferii care depășesc limita de viteză cu peste 70 km/h vor fi sancționați cu o amendă de până la 2.900 de lei și vor rămâne pietoni vreme de patru luni de zile. Legislația rutieră prevede aceeași amendă și pentru cei care depășesc limita legală de viteză cu peste 50 km/h, însă aceștia vor avea permisul suspendat doar 90 de zile. coral