De multe ori, din cauza traficului sau din alte motive, unii conducători auto folosesc claxonul în exces. Cu toate acestea, nu mulți știu că folosirea abuzivă a acestui mijloc de avertizare sonoră poate fi amendată de către oamenii legii.

Când riscă conducătorii auto să fie amendați pentru claxonat

După cum spuneam, unii șoferi folosesc adesea claxonul pentru a-i pedepsi pe ceilalți participanți la trafic. Ei bine, potrivit legii, folosirea excesivă a claxonului poate fi sancționată de către polițiști. Totodată, regulamentul Codului rutier impune două reguli importante pentru conducătorii auto, atunci când vine vorba despre folosirea claxonului în trafic. Mai exact, claxonul trebuie folosit de la o distanță minimă de 25 de metri.

”Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației”, se arată în regulament.

De asemenea, conducătorilor auto le este interzis să folosească ”în mod abuziv” mijloacele de avertizare sonoră. Când poate utilizarea claxonului să fie considerată abuzivă? Ei bine, claxonarea prelungită mai mult decât este nevoie (patru sau mai multe secunde consecutive), imediat în spatele unui autovehicul, poate fi considerată ca fiind abuzivă.

Cum pot fi sancționați șoferii pentru folosirea abuzivă a claxonului

După cum am menționat anterior, claxonul este un mijloc de avertizare sonoră. Cu toate acestea, mulți conducători auto îl folosesc pentru a-i pedepsi pe alți participanți la trafic sau pentru a-și vărsa nervii după evitarea unui pericol.

Ei bine, conform Codului rutier, șoferii care nu respectă aceste regulii de folosire a mijloacelor de avertizare sonoră de către pot fi sancționați cu patru sau cinci puncte-amendă, potrivit avocatnet.ro.

Un studiu realizat pe 12.400 de șoferi din 11 state europene arată că 56% dintre aceștia au recunoscut că apelează la claxon pentru a pedepsi alți conducători auto care îi șicanează. Mai exact, spaniolii au un procent de 66%, francezii de 56%, iar germanii doar 33%. La acest studiu, șoferii români nu au fost luați în calcul, însă, cel mai probabil ne-am fi clasat în partea superioară a clasamentului.

Zone în care claxonatul este interzis

De asemenea, există anumite zone în care conducătorii auto nu au voie să claxoneze. Mai exact, este vorba despre acele zone în care apare indicatorul “Claxonarea interzisă”. Cu toate acestea, există cazuri în care șoferii sunt exceptații această regulă. Potrivit Codului rutier, este vorba despre următoarele situații:

conducătorii autovehiculelor cu regim de circulație prioritară când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență;

conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.

După cum am menționat și anterior, conducătorii auto care încalcă regulile în ceea ce privește claxonatul pot fi sancționați de oamenii legii, conform clasei a doua, cu 4 sau 5 puncte amendă și cu 580 sau 725 de lei. Așadar, fie că sunteți grăbit sau nervos, este indicat să nu vă vărsați nervii claxonând abuziv ceilalți participanți la trafic.

  coral