Codul Rutier se va modifica pentru cei cu mașini electrice. Potrivit Ministerului Mediului, posesorii de autoturisme electrice se vor diferenția de restul conducătorilor auto prin plăcuțe noi de înmatriculare. Tanczos Barna a precizat faptul că posesorii de astfel de autoturisme vor primi numere verzi ce vor funcționa la fel ca un pașaport verde.

Codul Rutier pentru posesorii de mașini electrice se va modifica

Șoferii care dețin mașini electrice vor primi numere de înmatriculare verzi, iar acest lucru le va aduce o serie de beneficii. Potrivit Ministrului Mediului, acestea vor fi precum un certificat verde pentru posesorii acestor mașini.

Propunerea a fost făcută de Tanczos Barna către Ministerul Afacerilor Interne al cărui ministru a fost încântat de idee. În cazul în care Guvernul va aproba această propunere, pe noile plăcuțe de înmatriculare vor fi cifre și litere verzi pe fundal alb.

“Acel număr verde va fi ca un paşaport verde pentru cel care a găsit soluţia şi a avut voinţa de a contribui prin exemplul personal la reducerea poluării, a declarat ministrul Tanczos Barna în cadrul conferinţei Green Report Mobility and the city.”

Ministrul susține că din momentul în care va exista o legislație în acest sens, autorităților le va fi ușor să acorde facilități șoferilor cu mașini electrice, în București și în marile orașe. Facilitățile pe care aceștia le vor putea avea au legătură cu locurile de parcare și cu accesul în anumite zone.

Ce spune Ministrul Mediului despre prețul mașinilor electrice

Tanczos Barna a spus că își dorește să își schimbe autoturismul și că a testat deja mai multe mașini electrice, de care s-a declarat extrem de mulțumit, doar că prețul acestora este extrem de ridicat.

Acesta a mai spus că până la testare avea un model hibrid și că este important să reducem poluarea aerului.Potrivit lui, Ministerul Mediului sprijină Unitățile Administrativ Teritoriale care au luat măsuri pentru reducerea poluării aerului și i-a îndemnat pe edilii locali să instaleze stații de măsurare a calității aerului.

Iată care sunt cele mai populare mașini electrice: BMW i3 apărut în 2013, populară atât pe piața autoturismelor noi, cât și pe cea second-hand, Tesla Model S, inspirată de la Mercedes CLS, Tesla Model 3,Volkswagen e-Golf și Nissan Leaf.

La mare căutare sunt și Tesla Model X, apărută în 2015, o variantă mai înaltă decât Tesla Model S.

Cea mai mare flotă de mașini electrice noi din țară aparține unei firme din Iași

Grupul de firme Iaşisting a lansat campania sa ecologică „Verde pentru Iaşi”, prin prezentarea noii sale flote de 25 de vehicule electrice Renault Zoe, la sediul concesionarul Renault, firma Bras.

Preşedintele Grupul de Firme Iaşisting, Viorel Blăjuţ, a declarat cu ocazia evenimentului:

„Această flotă de vehicule electrice este doar un prim pas în campania noastră. Din discuţiile cu reprezentanţii Renault am aflat că în primăvara anului viitor au în plan să lanseze un model pentru transport marfă, foarte eficient, iar etapa a doua va fi achiziţia de vehicule pentru transport al bunurilor şi echipamentelor pe care le folosim la stingerea incediilor şi în domeniul protecţiei muncii. De asemenea, tot în primăvară vom mai avea un proiect ecologic, mai precis deschiderea unui nou parc, Aventura Park, care va avea şi o tabără şcolară. Ne dorim ca astfel să aducem copiii în mijlocul naturi, la activităţi antrenante în aer liber.”

Codul Rutier se va modifica pentru cei cu mașini electrice care vor primi numere de înmatriculare verzi. coral