Joi seară, la ora 19, colonia de romi din Vadu Crişului a fost pusă oficial în carantină. Decizia a fost luată la propunerea autorităţilor judeţene, după ce rezultatele testării au indicat un grad mare de infectare a populaţiei rome.

Măsura a fost propusă de Prefectură şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Bihor, a fost aprobată de comandantul acţiunii (n.r. – şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat) şi de mininstrul de Interne (n.r. – Marcel Vela)”, a declarat prefectul județului Bihor, Dumitru Ţiplea, la scurt timp după aplicarea măsurii, potrivit ebihoreanul.ro

Potrivit prefectului, decizia de plasare în carantină a coloniei de romi din Vadu Crişului a fost propusă de autorităţile judeţene în baza testării comunitare, aplicate în premieră în România, la finele săptămânii trecute.

Grad de infectare de 25%

După un refuz inițial al testării comunitare, sâmbătă, o echipă formată din reprezentanţi ai DSP Bihor şi ai Spitalului Orăşenesc din Aleşd s-a deplasat în colonia din Vadu Crişului, de unde au reușit să preleveze probe biologice de la 124 locuitori din totalul celor 476, ulterior acestea fiind analizate în laboratoarele Spitalului Municipal şi Spitalului Judeţean din Oradea.

„După inventarierea și analiza probelor s-a ajuns la concluzia că, fiind un număr considerabil de pozitivi în comunitate, ar trebui efectiv să trecem la carantinarea acestei comunități. Au fost făcute 9 teste tip pooling, pe 9 eşantioane de localnici, şi 10 teste individuale. În ce priveşte testele pooling, în 6 rezultatele au indicat prezenţa infectării cu coronavirus, la fel şi în 5 teste individuale. Acest lucru înseamnă că avem în mod cert cel puţin 11 persoane Covid pozitive în colonie, din punct de vedere strict matematic, dar estimarea noastră este că gradul de infectare este de circa 25%”, a spus prefectul Dumitru Ţiplea.

Pe de altă parte, în Spitalul Municipal din Oradea sunt internaţi alţi 4 locuitori ai coloniei din Vadu Crişului, depistaţi anterior Covid pozitiv, adică înaintea începerii testării comunitare.

Sursa: monitorulcj.ro

coral