Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat vineri, 26 noiembrie, că instituția pe care o conduce propune suspendarea zborurilor din sudul Africii din cauza noii tulpini de SARS-CoV-2 – B.1.1.529.

"Comisia Europeană va propune, în coordonare apropiată cu statele membre, să oprească de urgență zborurile aeriene din zona de Sud a Africii din cauza variantei îngrijorătoare a B.1.1.529”, a scris Ursula von der Layen pe Twitter.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se reunește de urgență vineri pentru a discuta răspândirea unei noi variante de COVID-19, originară din Africa de Sud. Experţii de la Geneva vor decide dacă este „o variantă care stârneşte îngrijorare”. Marea Britanie a suspendat toate zborurile din Africa de Sud şi alte cinci ţări din regiune. Noua variantă a fost identificată oficial acum trei zile.

Analiza genetică arată că B.1.1.529 are dublul numărului de mutaţii pe care îl are Delta, varianta predominantă în toată lumea. Nu există încă vreo dovadă că această tulpină ar cauza o formă mai severă a bolii sau că scade eficienţa vaccinurilor, dar viteza restricţiilor de călătorie arată cât de în serios este luată ameninţarea.

Va dura de la două până la trei săptămâni înainte ca testele de laborator să arate dacă este un alt moment crucial în pandemie sau o alarmă falsă, relatează corespondentul BBC.

Oamenii de ştiinţă au detectat o nouă variantă Covid-19, numită B.1.1.529, în Africa de Sud. Aproximativ 100 de cazuri confirmate au fost identificate în Africa de Sud, Hong Kong şi Botswana. B.1.1.1.529 are o serie foarte neobişnuită de mutaţii, ceea ce înseamnă că proteina spike arată acum foarte diferit de versiunea pentru care a fost conceput vaccinul şi noua variantă ar putea fi mai uşor transmisibilă.

coral