Măsurile de relaxare pe care le aveau în plan autoritățile, începând cu 1 iulie, au fost amânate ca urmare a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus din ultimele zile.

Planul autorităților era ca o dată cu 1 iulie 2020 să permită redeschiderea restaurantelor şi să permită organizarea de evenimente private în interior cu mai mult de 20 de persoane, iar în exterior cu mai mult de 50 de persoane. De asemenea, tot de la 1 iulie erau prevăzute şi redeschiderea piscinelor acoperite, a teatrelor şi a cinematografelor.

Măsurile restrictive care se menţin

Din pricina creşterii numărului de cazuri, pe lângă regulile de igienă şi distanţare socială, rămân în vigoare şi alte restricţii.
 
Astfel, masca rămâne obligatorie în spaţiile publice închise inclusiv în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. 
 
Instituţiile şi agenţii economici trebuie să asigure triajul la intrarea în sediu, precum şi dezinfectarea.
 
Se menţine suspendarea consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor, iar spaţiile de joacă pentru copii rămân şi ele închise, scrie Mediafax.

Organizatorii de evenimente rămân fără autorizaţie dacă ignoră regulile

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a luat decizia de a menţine lista statelor aflate în "zona verde", pentru care nu mai există obligaţia izolării la domiciliu pentru cetăţenii care vin în România din respectivele ţări.
 
Iată principalele modificări:

Organizatorii de evenimente vor avea autorizaţia suspendată dacă nu respectă regulile de siguranţă sanitară
Activitatea căminelor de bătrâni, a orfelinatelor şi a persoanelor cu dizabilităţi va fi organizată după un program de lucru stabilit de DSP
Antrenamentele şi cantonamentele pot fi organizate în grupuri de maximum 10 persoane,  pentru ligile inferioare de fotbal – inclusiv amatori
Cursurile de instruire şi workshop-urile pot avea loc doar dacă participă cel mult 20 de persoane, cu respectarea distanţării fizice
Activităţile specifice din domeniul apărării naţionale, a ordinii şi siguranţei publice au loc doar dacă participă maximum 200 de persoane şi sub supravegherea unui epidemiolog (de exemplu, exerciţii)
Activităţile de la sediile ambasadelor, care au loc în aer liber, trebuie organizate astfel încât să existe o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare participant
Noţiunea de „triaj epidemiologic” înainte de intrarea în supermarket, într-o instituţie nu mai există. De azi, există doar „triaj”.

Nelu Tătaru a anunţat amânarea măsurilor de relaxare

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a anunţat că măsurile de relaxare ce ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 iulie 2020 vor fi amânate. Ministrul Sănătăţii a precizat că decizia s-a luat ca urmare a creşterii numărului de cazuri din ultima perioadă. Nelu Tătaru se gândeşte şi la anumite măsuri restrictive suplimentare. Aceste măsuri se vor aplica doar punctual, acolo unde există focare.
 
În ce condiţii pot fi închise terasele

Ludovic Orban, premierul României, a transmis un mesaj clar proprietarilor de terase care nu respectă regulile. După două amenzi, urmează suspendarea autorizaţiei de funcţionare.
 
”Miercuri este şedinţă de Guvern, dar eu nu sunt ca alţi premieri care într-un fel votează ca premier şi în alt fel ca parlamentar. Eu am votat ca preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru propunerea formulată de CNSU şi voi susţine în Guvern adoptarea propunerii formulate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Amendă, o dată, de două ori. Apoi, riscă să li se suspende autorizaţia de funcţionare”, a declarat Ludovic Orban. coral