De ziua Mondială a Mediului, 5 iunie 2021, 120 de voluntari s-au strâns la Lacul Beliș-Fântânele și au adunat peste 3500 de saci de gunoaie.

Gunoaiele au fost adunate atât de pe malul lacului, cât și de pe lac, voluntarii folosindu-se de caiace și de canoe pentru a se deplasa pe apă. Acțiunea s-a desfășuat de-a lungul a două zile, timp în care cei implicați au realizat că ceea ce făceau nu era doar etic și moral, ci i-a ajutat din punct de vedere sufletesc.

„Stând printre mormanele de deșeuri timp de două zile, în ture efective de lucru de câte 8 ore, pe uscat sau pe apă, pe jos sau din caiace/canoe, ne-am dat seama fiecare că e vorba de mai mult decât o implicare fizică – e implicare emoțională, iar controlul psihic manifestat ne-a demonstrat că cei 120 de voluntari nu au fost doar prezenți, ei au fost cei mai perseverenți, dedicați și au pornit la drum cu un scop bine definit provenit dintr-un principiu sănătos – acela că NATURA este si CASA LOR! Vă mulțumim din suflet!”, au transmis reprezentanții Parcului Natural Apuseni.

Voluntarii au ajuns vineri seara la locație, iar sâmbătă și duminică au lucrat încontinuu, câte 8 ore, în condiții dificile în teren accidentat și printre bușteni uriași plutitori. Echipa de apă beneficia de mici caiace agile care se puteau strecura printre uriașii bușteni și aruncau pe uscat pet-urile care erau colectate apoi de echipa de uscat.

„Randamentul excelent al acțiunii, cu o medie de 14,5 saci/voluntar/zi și un număr total de circa 3500 de saci colectați demonstrează o bună organizare și faptul că voluntarii nu au făcut deplasarea la Beliș pentru agrement, au venit hotărâți să schimbe ceva, vor munți mai curați și oameni mai responsabili în relația cu natura!”, a declarat Ovidiu Motioc, membru Clubul Alpin Român, filiala Cluj, unul dintre organizatorii acțiunii de igienizare.

 

coral