Iata ce sfinti sunt pomeniti in calendarul ortodox, dar si in cel catolic

Ortodoxe
Sf. Ap. Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia

Greco-catolice
Sf. ap. Arhip, Filimon si Apfia

Romano-catolice
Sf. Mansuet, ep.

Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia, sunt pomeniti in calendarul crestin ortodox la 19 februarie.

Sfantul Apostol Arhip, unul din cei 70 de apostoli, a fost episcop dupa Sfantul Epafras din Colose, in cetatea Frigiei. Pentru aceasta Sfantul Apostol Pavel il numeste ostasul sau, in scrisoarea sa catre Filimon. Sfantul Filimon era cunoscut in Colose, iar despre Sfanta Apfia, Sfantul Ioan Gura-de-Aur spune ca era sotia lui Filimon.

In casa Sfantului Filimon se adunau toti credinciosii din Colose, pentru ca aici se savarseau dumnezeiestile slujbe, ca in biserica. Dupa aceasta, Sfantul Filimon a fost episcop, in apostolie; pentru ca in perioada Sfintilor Apostoli, unii erau episcopi intronizati, iar altii mergeau prin diferite cetati si tari, si unii ca acestia se numeau episcopi apostolesti, deoarece se trimiteau la apostolie sa propovaduiasca.

Impreuna, Sfintii Arhip, Filimon si sotia sa Apfia au fost ucenici ai Sfantului Apostol Pavel si l-au propovaduit pe Hristos mort si inviat. Lui Filimon, sotiei acestuia, Apfia, si lui Arhip, li se adreseaza Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Filimon: "… iubitului Filimon, impreuna lucrator cu noi si surorii Apfia si lui Arhip, cel impreuna ostean cu noi… ". (1: 1-2)

Cu totii au avut un sfarsit martiric, in timpul imparatului Nero (54-68). Sfantul Filimon si Sfanta Apfia au fost ucisi cu pietre, iar Sfantul Arhip a fost torturat si apoi a fost injunghiat