Proiectul bugetului general propriu propus de președintele Consiliului Județean Cluj și care urmează a fi supus spre aprobare la mijlocul lunii aprilie a.c., marchează un record absolut în ceea ce privește sumele destinate domeniului sănătății.

Potrivit proiectului, în 2019 sunt prevăzuți a fi alocați din bugetul propriu al Consiliului Județean nu mai puțin de 27.067.000 lei pentru finanțarea a 14 spitale clujene, sumă la care se vor adăuga alocări suplimentare ce urmează a fi acordate prin intermediul rectificărilor bugetare ulterioare.

Astfel, suma cuprinsă în acest an la capitolul sănătate este cea mai mare din istoria Consiliului Județean, fiind cu aproximativ 70% (69,5%) mai mare comparativ cu cea alocată în anul precedent și cu nu mai puțin de 414% mai mare comparativ cu anul 2017!

În ceea ce privește destinația acestor sume, marea majoritate vor fi direcționate înspre dotarea spitalelor cu aparatură medicală ultraperformantă, de ultimă generație, menită să contribuie esențial la salvarea vieții și a sănătății a numeroși clujeni.

În același timp, vor fi alocate sume consistente și pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor unităților medicale, respectiv pentru efectuarea de reparații la saloanele, laboratoarele, cabinetele și celelalte spații necesare derulării unui act medical de calitate.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „După cum am promis, pentru Consiliul Județean Cluj 2019 e Anul Sănătății, atât în ceea ce privește alocările din bugetul propriu cât și fondurile europene atrase de noi pentru modernizarea infrastructurii medicale din județ.

Cifrele vorbesc de la sine iar beneficiile acestor investiții în viață și sănătate vor fi resimțite de clujeni extrem de curând”. 

Alocarea de peste 27 de milioane de lei din bugetul propriu al Consiliului Județean Cluj urmează să fie completată în acest an și de fonduri europene nerambursabile extrem de consistente, în valoare de circa 90 de milioane de lei (89.605.813 lei), ce se intenționează a fi obținuți prin intermediul a nu mai puțin de opt proiecte POR 2014-2020.

Dintre aceste proiecte cu finanțare europeană, două au fost deja câștigate iar contractele urmează a fi semnate în perioada imediat următoare. Acestea vizează dotarea Unității de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean de Copii și a Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență.

Alte șase proiecte se află în evaluare la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, urmând a fi contractate, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului. Acestea privesc finanțarea lucrărilor de reabilitare și dotare a ambulatoriilor spitalelor de Recuperare, Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, unități sanitare aflate sub autoritatea Consiliului Județean.

Mai mult decât atât, în cursul anului 2019 se vor afla în implementare la nivelul județului Cluj proiecte europene care vizează îmbunătățirea actului medical și creșterea accesului pacienților la servicii medicale, în valoare totală de peste 75 de milioane de euro, proiecte la care Consiliul Județean are fie calitatea de titular, fie cea de partener.

  coral