În România, a doua cea mai săracă țară din UE, sunt angajați la stat cu încasări astronomice. Potrivit ministrului Raluca Turcan, există bugetari cu 50.000 de lei venit net lunar.

Oficialul Guvernului Cîțu dă asigurări că astfel de venituri vor scădea după implementarea noii legi a salarizării la care lucrează autoritățile.

În legătură cu aceste persoane favorizate de sistemul actual de salarizare, Turcan recunoaște că, la un venit de 50.000 de lei, sporurile pot reprezenta chiar și 80%.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a dezvăluit că există angajați din sistemul de stat cu venituri lunare de 50.000 de lei, fiind incluse aici și sporuri de 80%.

”Cei care vor putea avea venituri mai mici sunt cei care acum au venituri foarte mari. Să ştiţi că sunt şi venituri de 50.000 de lei în mână, salarii plus sporuri care ajung şi la 80%”, a declarat ministrul Muncii, joi seara, la Digi24.

Turcan nu a vrut să dea detalii despre persoanele care primesc astfel de venituri și s-a rezumat la a spune că este vorba despre ”o categorie profesională respectată”.

Despre sporurile care fac ca aceste venituri să fie uriașe, ministrul Muncii a precizat că în societate s-a vorbit foarte mult de ele însă nimeni nu a pus problema criteriilor de eficienţă a instituţiilor publice.

”Am constatat începând cu acest mandat că până acum s-a vorbit foarte mult de sporuri în societate, dar nimeni nu şi-a pus problema criteriilor de eficienţă a instituţiilor publice.

Mi se par absolut firesc ca, în paralel cu modificările la legea salarizării, să apelăm la o expertiză profesionistă pentru a încerca să definim câţiva indicatori de eficienţă a instituţiilor publice, astfel încât sporurile să fie pentru activităţi deosebite sau pentru motivarea angajaţilor şi în felul acesta să apropie şi instituţiile de cetăţean şi angajaţii să poată să aibă o productivitate mai bună a muncii”, a mai precizat Raluca Turcan.

Care este cea mai mare pensie din sistemul public

În ceea ce privește pensiile, Raluca Turcan a explicat că sunt unele foarte mari în sistemul public, pe bază de contributivitate, ale unor foști angajați de la stat.

”În sistemul de pensii publice, pe baza contributivităţii, cea mai mare pensie este de 39.000 de lei. Care a lucrat la stat şi care a venit cu salarii din acestea foarte mari.

De aceea e important, totuşi, când vorbim de sistemul public, să ne uităm la echitate, să ne uităm la contributivitate şi la motivarea angajaţilor, dar şi la performanţa instituţiilor”, a mai spus Turcan pentru sursa citată. coral