Cercetătorii moderni au confirmat că, cu ajutorul unor semne non-verbale, transmitem până la 93% din informații. Mai mult, metodele de comunicare fără cuvinte includ nu numai expresiile faciale și gesturile, ci și mirosurile sau obiectele cu care ne înconjurăm.

1. Pentru a cuceri o persoană, privește-i culoarea ochilor.

Acest lucru te va ajuta să stabilești o relație de încredere cu un interlocutor necunoscut, încă din primele secunde. Timpul necesar pentru a examina cu atenție culoarea ochilor este de la 3  la 5 secunde. Dacă îl privești mai mult de 9 secunde, poate deveni neplăcut.

Și pentru a consolida succesul, încearcă să zâmbești cu ochii, uitându-te la vârful nasului. Acesta este centrul zonei de contact social.

2. Nu începe imediat conversația cu un interlocutor nou – oferă-i timp de acomodare. 

După ce ai stabilit contactul vizual, nu începe imediat conversația. Folosește câteva secunde pentru a agăța haina, a deschide geanta, a muta scaunul. Acest lucru îi va oferi interlocutorului timp să-și facă o primă impresie despre tine.

3. Atingerea piciorului paharului te va ajuta să vorbești despre simpatie.

Experimentele psihologice arată că mângâierea obiectelor cilindrice este percepută subconștient ca un semn non-verbal de simpatie. Dacă o fată vrea să-i arate unui tânăr că nu-i este indiferent, trebuie doar să atingă piciorul paharului. Același efect îl va avea stiloul, dacă îl ții în mână și chiar inelul pe care îl poți răsuci accidental pe deget.

4. Îndreaptă piciorul în direcția interlocutorului – acest lucru va reduce distanța socială.

Dacă stai în poziția ”picior peste picior”, îndreaptă vârful pantofului în direcția persoanei care te interesează. Un astfel de gest ajută la reducerea distanței sociale, deoarece este perceput în mod inconștient ca o încercare de apropiere. Această poziție nu încalcă granițele personale ale altor persoane, deci poate fi folosită chiar și în comunicarea de afaceri.

5. Datorită gestului „în regulă” poți demonstra autoritate fără agresiune.

Dacă trebuie să atragi atenția interlocutorului sau a publicului, dar nu vrei să pari prea agresiv, folosește un mic truc. Imaginează-ți că ții un ac între degetul mare și arătător, de parcă ai arăta gestul „ok”. În timpul conversației, încearcă să demonstrezi celorlați acul imaginar. Deci, gesticulația ta va fi, pe de o parte, naturală, iar pe de altă parte, va atrage atenția publicului asupra unor momente importante.

6. Dacă te plictisești, sugerează asta cu ajutorul mâinilor.

Dacă subiectul conversației nu te interesează, dar în același timp nu dorești să jignești interlocutorul, sugerează-i asta cu ajutorul gesturilor. Trebuie doar să-ți atingi obrazul cu mâna – acest lucru va sugera că nu ești prea interesată. Dacă interlocutorul nu înțelege aluzia, pune-ți capul în palmă. Dacă nici asta nu ajută, sprijinită-te pe pumn. Desigur, nu este prea politicos, dar nici interlocutorul tău nu era foarte atent, întrucât nu a înțeles că te plictisești.

7. Dacă omul îți spune lucruri neplăcute, privește-i cu atenție fruntea.

Pentru a evita o discuție cu un interlocutor toxic, care dintr-un oarecare motiv a decis să te informeze că te-ai îngrășat sau că nu ți se potrivește noua coafură, privește-i îndelung fruntea. Această privire simbolizează puterea și suprimarea. Chiar dacă nu te simți atât de încrezător, acest truc simplu te va ajuta să te schimbi psihologic și să treci din poziția de victimă la o poziție dominantă.

8. Pentru a face o pauză în conversație, înscenează un gest mecanic

Dacă ți se cere să iei o decizie la care vrei să reflectezi, începe să-ți ștergi ochelarii. Acest gest i se va părea mecanic interlocutorului tău, el va înțelege că te gândești la răspuns și va aștepta în tăcere, fără să te distragă. coral