Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se vor întâlni, pentru al șaptelea an consecutiv, pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun.

Tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc luni, 16 decembrie, ora 19:00, și va aduce în fața publicului, sub bagheta dirijorului Cornel Groza, Corul Cappella Transylvanica și Orchestra Academică Transilvană. Acestora li se vor alătura soprana Diana Țugui, mezzosoprana Alexandra Leșiu, tenorul Tony Bardon și baritonul Cristian Hodrea.

Colindele vocal-simfonice din program sunt prelucrate și orchestrate de compozitorul Cristian Bence-Muk, conferențiar la Academia de muzică ‘’Gheorghe Dima’’. Amfitrionul evenimentului va fi jurnalistul Marius Constantinescu, prezentator și realizator al seriei „Interviurilor Enescu 2017’’ (TVR).

Repertoriul concertului din acest an include 14 colinde românești ’’Colo sus pe lângă lună’’, ‘’Viflaime, Viflaime’’, ‘’Moş Crăciun’’, ‘’Iasta-i seara lui Crăciun’’, ‘’În orașul Vifleem’’, ‘’Am plecat să colindăm’’, ‘’Nouă azi ne-a răsărit’’, ‘’Slobozâ-ne gazdă-n casă’’, ‘’Din an în an’’, ‘’Scoală gazdă din pătuț’’,   ‘’Ce te-ai, Domn bun, vesălit’’, ‘’Iată vin colindători’’, ‘’Astăzi Cel prea lăudat’’ și ‘’Astăzi S-a născut Hristos’’. Două dintre acestea sunt în primă audiție.

"Propunerea domnului Timotei Giurgi, din anul 2013, de a prelucra și orchestra colinde tradiționale românești se pare că a răspuns unei chemări personale mult mai profunde decât aș fi crezut, având în vedere că în acest an 2019 bifăm colindele cu numerele 26 și 27 – Ce te-ai, Domn bun, vesălit și Astăzi Cel prea lăudat.

După CD-ul Maria se preumbla din 2013, conținând primele 14 prelucrări și orchestrații, au urmat încă cinci colinde noi în 2015, patru în 2017 și câte două în 2018 și 2019. Munca prelucrării și orchestrării acestor colinde poate fi una istovitoare, mai ales datorită căutării în permanență a unor noi și noi modalități de expresie, care să surprindă plăcut publicul, evitând orice șablon sau „rețetă” rapidă sau facilă.

Așadar, prezentarea unor prime audiții absolute, aproape în fiecare an, marchează permanente căutări personale, dar satisfacția dilatării „timpului Crăciunului” (din septembrie/octombrie până în decembrie, când lucrez, de obicei, la noile colinde), precum și bucuria pe care o văd deja de șase ani (acesta ar fi al șaptelea) pe chipurile cunoscute sau necunoscute ale spectatorilor care umplu, până la refuz, sala de concerte a Casei Universitarilor reprezintă, pentru mine, o răsplată cu mult peste așteptări sau merit", a spus compozitorul Cristian Bence-Muk.

Pe scenă va urca să colinde și Corul de copii Junior VIP, dirijat de Anca-Mona Mariaș, care va interpreta piese atât din repertoriul propriu, cât și din cel internațional.

Concertul de colinde românești este un eveniment organizat în scop caritabil de către un grup de companii clujene și Clubul Rotary Cetățuie, fiind derulat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Fondurile adunate se vor dona Asociației „Christiana’’ Cluj, care acordă asistenţă socială, medicală şi educativă copiilor orfani sau proveniţi din familii dezorganizate.

Biletele pentru concert se pot cumpăra de la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional și de pe biletmaster.ro. Prețul unui bilet este de 50 de lei. 

coral