Ileana Vulpescu, scriitoare și traducătoare, a murit la vârsta de 89 de ani, în data de 12 mai. Cea mai cunoscută operă a Ileanei Vulpescu este „Arta conversaţiei', roman publicat în 1980. Scriitoarea era licențiată în Litere la Universitatea din Bucureşti și a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române.

Ileana Vulpescu a murit la vârsta de 89 de ani. Scriitoarea era născută pe 21 mai 1932, la Bratovoeşti, judeţul Dolj. Aceasta a fost prozatoare şi traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor.

Scriitoarea Ileana Vulpescu a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române și a semnat traduceri din limbile engleză, franceză şi spaniolă. Aceasta este autoarea a numeroase romane, volume de proză scurtă, piese de teatru, dar şi repovestiri ale unor texte destinate publicului tânăr.

Cea mai cunoscută operă a Ileanei Vulpescu este „Arta conversației', care s-a bucurat de ediții multiple. După acest roman, Ileana Vulpescu a realizat și o dramatizare, împreună cu George Bănică'. Spectacolul a fost jucat la teatrele Giuleşti din Bucureşti şi 'Marin Sorescu', din Craiova. Romanele „Rămas-bun casei părinteşti', „Arta conversaţiei' şi „Sărută pământul acesta' au fost traduse în slovacă, maghiară şi franceză, respectiv italiană.

„Cît de puţin se cunosc oamenii! îşi dispreţuiesc, îşi minimalizează trecutul, se leapădă fără nici o jenă — faţă de ei înşişi, în primul rînd — de bucăţi din ei, din ceea ce-a-nsemnat trupul şi sufletul lor la un moment dat, şi-n schimb le cer altora să rămînă ca o stîncă, neschimbaţi, neschimbători ca un mit. Cîtă superficialitate e-n om', este un fragment din Arta Conversației, carte scrisă de Ileana Vulpescu.

Ileana Vulpescu a fost recompensată cu numeroase premii pentru operele sale, cum ar premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, pentru romanul „Rămas-bun' (1973), şi premiul Academiei Române, pentru „Arta conversaţiei' (1981). În 2013, a primit titlul de Cavaler al Ordinului Militar al României, potrivit news.ro.

Ileana Vulpescu a debutat în revista „Familia', în 1966, cu povestirea „’Scrisoare către un necunoscut', iar în 1963, a realizat o traducere din limba franceză a unui roman scris de Andre Wurmser.

Aceasta și-a lansat prima carte, intitulată „Ș.a.m.d' în 1969. Este vorba despre un un volum de schiţe, nuvele şi scurte piese de teatru. După care, Ileana Vulpescu a lansat romanul „Rămas bun', în anul  1975 care a fost premiat cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1976).

  coral