În motivarea luării deciziei de luare a măsurii arestului preventiv, Tribunalul Cluj a reținut faptul că acesta reprezintă un pericol pentru societate, în condiţiile în care e bănuit că a sugrumat patru femei şi a recunoscut că a strâns-o de gât pe Beata Molnar până ce aceasta nu a mai mişcat. 

În motivarea deciziei de arestare pentru 30 de zile a lui Bone Ferenc, suspect de uciderea iubitei sale Beata Molnar, se arată cum a fost sesizată poliţia de prieteni ai victimei.

O prietenă de-a Beatei a sesizat Poliţie cu privire la faptul că de la data de 21 mai, nu mai reuşeşte să ia legătura cu prietena sa şi nici cu prietenul acesteia. Conform relatărilor acesteia, la data de 21 mai, ”cei doi au plecat împreună într-o excursie din Cluj-Napoca spre zona montană din arealul comunei Răchiţele din judeţul Cluj, mai exact la cascada ”Vălul Miresei”, urmând să se întoarcă în Cluj-Napoca în cursul serii”, arată Ziar de Cluj.

O altă prietenă a arătat că ultima dată a discutat la telefon cu Beata sâmbătă seara, la data de 21 mai, în jurul orei 20.27, şi i-a spus că încă este în excursie, îi va trimite poze când ajunge acasă şi vor vorbi a doua zi dimineaţă.

”La ora 00:11, de pe telefonul lui Molnar Beata au fost trimise trei fotografii către telefonul martorei reprezentând peisaje montane şi una cu o cascadă”, se arată în document.

Un alt martorul a vorbit la telefon cu Beata, pe 21 mai, în jurul orei 10.00, apoi la ora 22.44 a primit trei fotografii reprezentând peisaje montane, iar la ora 22.45 i-a comunicat pe chat că sunt în drum spre casă.

După aceste ultime conversaţii, începând cu dimineaţa zilei de 22 mai, martorele nu au mai putut lua legătura cu niciunul dintre cei doi, Beta nu mai fusese activă în aplicaţia Facebook de 20 de ore, iar în cursul zilei de 23 mai niciunul dintre cei doi nu s-au prezentat la locurile de muncă. De asemenea, cele două prietene au luat legătura cu mama vitregă a victimei, cu psihologul acesteia şi cu alte persoane din anturaj, dar nimeni nu a putut furniza vreo informaţie. Toate aceste aspecte le-au alarmat pe cele două martore, astfel că au decis să sesizeze autorităţile.

Martorele C. R.-O. şi K. A. I. au mai precizat că cei doi aveau o relaţie de aproximativ 6 luni, dar nu locuiau împreună şi au conturat un comportament agresiv exercitat de inculpat în decursul timpului în relaţiile cu alte partenere. Declaraţii ale fostelor prietene Judecătorii notează că la dosarul cauzei există patru declaraţii ale fostelor prietene ale inculpatului, luate într-un dosar civil, care au descris comportamentul abuziv fizic, psihic şi emoţional al inculpatului faţă de ele.

Toate patru au fost agresate fizic, două dintre ele au fost sugrumate până când şi-au pierdut cunoştinţa. Una dintre ele menţionează şi faptul că o a cincea fostă prietenă a inculpatului, care este şi mama copilului inculpatului, ar fi fost la rândul ei strânsă cu mâinile de gât, aspect pe care inculpatul i l-a relatat. Acest lucru demonstrează pe deplin faptul că inculpatul este periculos pentru orice femeie cu care intră într-o relaţie, fostele prietene descriind şi motivele banale pentru care se ajungea la certuri interminabile, care durau toată noaptea.

”Împotriva inculpatului există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că este autorul infracţiunii ce i se impută, de altfel el recunoaşte că a strâns victima M. B. cu mâinile de gât până când aceasta nu s-a mai mişcat”, se arată în decizia judecătorilor.

”La acest moment există trei femei, două care au dat declaraţie, şi a treia despre care inculpatul i-a spus cuiva că a strâns-o de gât, despre care se poate afirma că au fost agresate de inculpat în aceeaşi modalitate în care victima M. B. a fost ucisă. În mod cert, o persoană care este bănuită de faptul că a sugrumat patru femei este o persoană care este periculoasă pentru societate în general, dar mai ales pentru potenţialele partenere. Agresiunile faţă de fostele prietene s-au accentuat pe măsură ce trecea timpul şi avansa relaţia, atât dacă analizăm situaţia unei singure femei, cât şi dacă vom compara agresiunile exercitate faţă de toate în funcţie de ordinea relaţiilor. Totul a culminat cu presupusa ucidere a ultimei partenere”, susţin judecătorii.

”Măsuea arestului preventiv este necesară deci pentru înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică, dar şi pentru prevenirea unor infracţiuni contra vieţii ori a integrităţii corporale a unei persoane”, se arată în decizie.

De asemenea, spun judecătorii, măsura este însă necesară şi pentru înlăturarea riscului de sustragere de la proces, respectiv a riscului de fugă. După presupusa ucidere a victimei, Bone Ferenc ar fi desfăşurat activităţi menite a i se pierde urmele. În primul rând a lăsat telefonul propriu în apartamentul lui, iar pe al victimei l-ar fi închis şi abandonat lângă blocul în care aceasta locuia.

”Ambele manevre împiedică urmărirea traseului parcurs şi depistarea cu ajutorul metodelor tehnologice a locaţiei în care autorul se află. În al doilea rând, s-ar fi debarasat de cadavru într-o zonă din alt judeţ, unde existau extrem de puţine posibilităţi ca acesta să fie găsit înainte de a fi devorat de animalele sălbatice”, mai susţin magistraţii.

Judecătorii arată că doar analiza extrem de minuţioasă a camerelor ce supraveghează traficul rutier şi experienţa profesională a organelor de urmărire penală a făcut posibilă depistarea cadavrului într-un timp util şi apoi găsirea inculpatului în vagonul dezafectat de la periferia mun. Oradea.

În motivare se arată cum s- a petrecut fapta: ”în perioada 21/22.05.2022, la o oră nestabilită, dar în intervalul 18:30 – 02:58, deplasându-se cu autovehiculul marca Dacia cu nr. …… pe mai multe trasee pe arealul comunelor Gilău, Beliş, Răchiţele, Mărgău, Căpuşu Mare, Dealu Mare, Mănăstireni, Mărişel, Măguri (jud. Cluj), la un moment dat, a exercitat agresiuni fizice asupra victimei Molnar Beata, respectiv i-a comprimat căile aeriene superioare, manevre care au condus la decesul victimei prin asfixie mecanică”.

După săvârşirea faptei, s-a întors în Cluj-Napoca, iar ulterior s-a deplasat către Oradea, a transportat cadavrul victimei M. B. în autovehiculul anterior menţionat, iar în intervalul orar 07.57 – 10.41 (22.05.2022) l-a abandonat într-un areal dintre localităţile Corniţel şi Borod, jud. Bihor, pe un drum lăturalnic, în spatele unei staţii de carburanţi dezafectată, denumită popular ”C.”.

Bone Ferenc, criminalul tinerei dispărute din Cluj, a fost reținut cu ajutorul a doi orădeni cu spirit civic. Poliția le mulțumește

”Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, cu sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, au desfășurat în data de 23 mai a.c. activități pentru depistarea unui bărbat (n.red. Bone Ferenc), căutat în cadrul unei anchete penale, ce vizează săvârșirea infracțiunii de omor.

În acest caz, pentru a eficientiza munca anchetatorilor, au fost date publicității, prin intermediul social-media, imagini cu bărbatul în cauză și autoturismul cu care acesta se deplasa.

Astfel, o femeie în vârstă de 30 de ani, din municipiul Oradea a oferit informații polițiștilor orădeni cu privire la faptul că l-a observat pe bărbatul căutat, în timp ce se afla într-o societate comercială, informând asupra semnalmentelor suspectului și a articolelor de vestimentație ale acestuia, iar un bărbat de 23 de ani, din același municipiu sesiza prin apel la 112 că a văzut autoturismul căutat de polițiști. 

Informațiile de interes operativ primite de la cetățeni au fost utile pentru depistarea cu celeritate a bărbatului și continuarea activităților de cercetare penală”, precizează Poliția din Bihor.

Miercuri, 31 mai, cei doi cetățeni care au dat dovadă de mult curaj, de inițiativă și spirit civic au fost invitați la sediul inspectoratului de Poliție Județean Bihor, unde au primit câte o plachetă de onoare. coral